Menu

Terug naar Actualiteit >Boerenwormkruid

Geschreven op 04 september 2020. - Nieuws, Tuinieren
boerenwormkruid

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) lijkt op jakobskruiskruid, maar heeft geen krans van bloemblaadjes. De bloemen lijken op gele kussentjes waarvan de bloemblaadjes weggeplukt zijn. De hele zomer lang kom je boerenwormkruid tegen in de wegberm, vaak op droge zandige grond.

 

Gele kussentjes met een sterke geur

Vroeger werd de plant gebruikt als middel tegen wormen bij mensen en dieren en plantte men het bij de keukendeur om mieren weg te houden. Men geloofde dat het kruid bescherming bood tegen mogelijke gevaren van hekserij en betovering. De gewoonte om het naast de voordeur te hangen, in schoenen te leggen of boven het bed te hangen, vindt daar zijn oorsprong. Niet onlogisch eigenlijk, om te bedenken dat een plant met zo een sterke geur insectenwerend zou zijn.

In diezelfde duistere tijden had de mens een ander gevoel voor smaak en werd het als keukenkruid gebruikt bij vis of worst. Ook likeuren werden ermee gearomatiseerd. Gelukkig is die gewoonte in onbruik geraakt. Nu wordt zelfs aanbevolen om er geen gebruik meer van te maken wegens het te hoge gehalte aan gifstoffen in de plant. Voor de durvers: in dit artikeltje vind je een receptje voor pannenkoeken terug, waarin boerenwormkruid verwerkt werd! 

 

Ook leuk om te lezen