Menu

Terug naar Actualiteit >Broccoli, meer dan roosjes?

Geschreven op 22 februari 2018. - Nieuws, Eten en drinken
Broccoli

Broccoli is een gezonde groente van bij ons. Ze zit boordevol vitaminen en heeft een hogere voedingswaarde dan vele andere groenten. Behalve gezond en voedzaam is broccoli ook heel lekker en kan je er in de keuken veel kanten mee op. In dit artikel willen we je een aantal tips en suggesties meegeven om broccoli op nieuwe manieren te gebruiken in de keuken.

Als het snel moet gaan

Wanneer je niet veel tijd hebt, is broccoli de ideale groente voor jouw gerecht. Grondig wassen en versnijden, een paar minuten koken en klaar is kees. Meng ze samen met spekblokjes, geroosterde pijnboompitjes, kruidenkaas en pasta en je smaakvol pastagerecht is klaar!

Hou je meer van zalm en aardappelen? Maak dan een lekkere broccolipuree en serveer met een stuk gebakken zalm.

Om water en afwas te besparen kan je de pasta of aardappelen en de broccoli in dezelfde pot koken. Voeg de broccoli een vijftal minuten voor het einde van het koken toe aan het kookwater. Een goed alternatief voor het koken van broccoli is de broccoli stomen. Ook dit kan je op hetzelfde moment en boven dezelfde kookpot doen als het koken van pasta of aardappelen. Bovendien behoudt de groente zo nog meer van haar voedingswaarde.

 

Eens iets nieuws proberen

Kan jij je kinderen maar moeilijk overtuigen gekookte broccoli te eten? Probeer dan eens om gezonde broccoli nuggets te maken. Doe de rauwe stukjes broccoli samen met één of meerdere eieren, broodkruim of paneermeel, geraspte kaas en kruiden naar smaak in een foodprocessor. Mix het tot een stevig geheel. Maak kleine bolletjes van de brij en druk ze zachtjes plat. Leg alle nuggets op een bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Mag het voor jouw wat exotischer of origineler zijn? Doe de stukjes broccoli, samen met andere groenten zoals ajuin, wortel, erwtjes… en kippenblokjes in de wok. Werk af met currypasta en kokosmelk.

 

Broccoli is meer dan roosjes

Wat veel huiskoks soms vergeten, is dat niet enkel de typische broccoliroosjes eetbaar zijn maar dat ook de broccolisteel heel lekker is. Daarmee is broccoli één van die groenten waarvan je nauwelijks afval overhoudt voor de kippen. En nog een extra voordeel: ook rauw is het binnenste van de steel perfect eetbaar, en lekker!

Vind je het maar een vreemd idee om de geschilde steel in stukjes te snijden en mee te koken? Overweeg dan om de stelen te gebruiken voor een romige broccolisoep. Gebruik wat extra broccoliroosjes of hamblokjes om de soep af te werken. Uiteraard kan je de steel ook gebruiken voor een gezonde groentebouillon, een goede basis voor eender welke soep.

Mag het nog een stapje verder gaan? Vervang je traditionele spaghettislierten of tagliatelle dan eens door broccoli. Snij ze met een spiraalsnijder of dunschiller en je 'pasta' is klaar.

 

Koken met restjesKoken met restjes

Restjes van de geschilde en geblancheerde steel kan je, net als de roosjes, gebruiken om pesto van te maken. Laat de stukjes groenten even afkoelen, doe ze samen met olijfolie, pijnboompitjes, geraspte parmezaanse kaas, look, citroensap, peper en zout in de blender voor een lekkere pesto. De kleur en de smaak zijn wat milder dan de traditionele pesto met basilicum maar origineel is deze pesto des te meer!

Is het niet gelukt om je restjes broccoli te verwerken in een wokgerecht, tot pesto of te gebruiken in een quiche? Eet ze de volgende dag dan als gezond tussendoortje met een yoghurtdipsausje of humus.

 

Broccoli bewaren

Broccoli blijft een aantal dagen vers in de koelkast. Wil je ze langer bewaren dan kan je de roosjes en stukjes steel blancheren en invriezen. Ingevroren kan je de groenten tot 12 maanden bewaren.