Menu

Terug naar Actualiteit >Buurtpunten zorgen mee voor een dynamisch platteland

Geschreven op 15 juli 2020. - Nieuws, Actie(f) in je dorp, Maatschappelijke dossiers
Château Superette

De bakker, de slager, de post, de kleine buurtwinkel, het dorpscafé. Tot voor kort had je het allemaal 'onder de kerktoren'. Meer en meer verdwijnen deze lokale zaken en ontmoetingsplaatsen. Dorpsbewoners betreuren dit vaak. Misschien is dit ook voor jou wel herkenbaar? Een buurtpunt kan een oplossing bieden. 

 

  1. Wat is een buurtpunt
  2. Voorbeelden van buurtpunten
  3. Meer weten? Zelf aan de slag? 

 

1. Wat is een buurtpunt? 

De oprichting van een buurtpunt is een manier om voorzieningen, diensten en ontmoetingsplaatsen samen te brengen, dicht bij de bewoners. Soms wordt dit ook nog aangevuld met een vervoersaanbod (bv. deelfiets of –auto, halte openbaar vervoer,…). Hoe het Buurtpunt er juist uitziet, hangt af van de noden van de buurt. Zo kan een buurtpunt meer of minder diensten aanbieden, afhankelijk van de lokale behoeften. 

2. Voorbeelden van buurtpunten

In Dadizele in West-Vlaanderen kwam het initiatief voor buurtpunt ‘Château Superette’ van vzw Mariënstede, een centrum voor mensen met een beperking. In Château Superette kunnen dorpsbewoners terecht voor verse hoeve-, streek- en Oxfam-producten. Landbouwers krijgen er zo een eerlijke prijs voor hun harde werk. Maar Château Superette is ook een echte ontmoetingsplaats, waar dorpsbewoners kunnen genieten van een verse koffie of een streekbiertje. Daarnaast fungeert het ook als Infopunt voor Toerisme Leiestreek, als verkooppunt van postzegels en vuilniszakken en als kopietheek. Dit aanbod werd stap voor stap uitgewerkt en hierbij werd er veel aandacht besteed aan goed overleg met lokale handelaars, horeca, landbouwers en de gemeente. Het zal niet verbazen dat Château Superette een erg fijne en zinvolle dagbesteding is voor de bewoners van vzw Mariënstede. Speciaal voor hen werd er ook een aangepaste kassa ontwikkeld.

In Beveren-aan-de-IJzer is er sinds enkele jaren het Dorpspunt. Dorpsbewoners kunnen er terecht voor kleine boodschappen, hoeveproducten, fietsreparatie of een verse koffie. Via onderstaand filmpje ontdek je er meer over. 

 

3. Meer weten? 

Als je zelf aan de slag wil, vind je heel wat nuttige informatie in het Praktijkboek Buurtpunten dat Innovatiesteunpunt, Netwerk Duurzame Mobiliteit en Cera samen ontwikkelden. 

Het verhaal horen, gebracht door experten? Dat kan tijdens de Limburgse Plattelandsacademie over Buurtpunten op donderdagavond 15 oktober om 20 uur in Genk.