
De grote droogte doet alle planten lijden. De ene plant sterft meteen af, een andere krult zijn blaadjes op of laat ze slap omlaag hangen. Bij buxus zie je de blaadjes bronskleurig worden, daarna verdrogen ze en vallen ze af. Binnen in de struik zie je vaak nog groene blaadjes.
Vooral de struiken die in de volle zon staan, raken uit evenwicht als ze te weinig water kunnen opnemen bij deze hoge temperaturen.
Koelen en gieten
Bied de planten die het langst in de schroeiende zon staan een verkoelende schaduw. Dat kan je doen met een parasol of door de planten af te dekken met een schaduwnet. Het direct afschermen van de zon vermindert de impact van de hoge temperaturen.
Als je water geeft, moet het voldoende zijn zodat het zo diep mogelijk doordringt tot de plantenwortels. Dat bereik je door in porties na mekaar te gieten, een emmer (= 10 liter) per m² is een goede hoeveelheid per gietbeurt. De eerste keer geef je twee emmers met een half uur tussenpauze. Daarna volstaat om de 2 dagen een volle emmer.
Water geven doe je best 's avonds. Gebruik zo weinig mogelijk leidingwater. Maar als de regenwaterput leeg is, kan je niet anders dan gebruikt water uit de keuken of badkamer verzamelen. Met een gieter kan je het water zo dicht mogelijk tegen de stam aan uitgieten, dan gaat het rechtstreeks naar de plantenwortels. Beregenen over de planten heen doe je niet overdag.
Als het dan gaat regenen
Zodra de regen komt, kunnen de verdroogde takken gesnoeid worden. Stel je dan vast dat het hout onder de schors groen is, dan zal de buxus snel nieuwe blaadjes vormen en zich herstellen.
Dit artikel is geschreven in opdracht van het onderzoek naar gepaste bestrijding van de buxusmot. Dit wordt uitgevoerd door PCS en ILVO, met de steun van het Vlaams Fonds voor Landbouw en Visserij. AVBS en Landelijke Gilden zorgen voor de bekendmaking van de onderzoeksresultaten.
Partners SOS Buxusmot __________________
Campagnewebsite www.sosbuxusmot.be