Camellia (nog niet) snoeien | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Camellia (nog niet) snoeien

Geschreven op 24 maart 2021. - Nieuws, Tuinieren
Camellia

De Japanse roos (Camellia) is een delicate altijdgroene plant. Veel soorten bloeien in februari en maart. Oorspronkelijk waren deze planten niet zo geschikt voor onze koude winters. Dankzij veredeling is dat aspect intussen achterhaald. 

 

Snoeien voor meer bloemen 

Er zijn diverse redenen om te snoeien, en bij Camellia is dat duidelijk gericht op meer bloemen. Tegelijk houdt het de plant compact. 

Op zich hoeft een Japanse roos niet jaarlijks gesnoeid te worden. Ze groeien niet zo snel en worden geleidelijk groter en groter als je niet snoeit. Je merkt het haast niet, tot je plots vaststelt dat de struik te veel plaats inneemt en lang niet meer zoveel bloemen draagt.

Het is verleidelijk om tijdens de wintersnoei deze struik mee onder handen te pakken, maar dat is voor de Camellia geen goed idee. Net zoals bij alle wintergroene heesters, blijft de sapstroom nog min of meer op gang om de bladeren de winter door te halen. Snoeien maakt een snijwonde waarlangs de sapstroom kan bevriezen bij vorst of koude wind. Dat maakt de planten kwetsbaar. Bovendien komt door al dan snoeien de koude tot diep in de plant, terwijl een altijdgroene plant van nature voor zichzelf een beschermende cocon vormt. 

Wachten tot na de bloei

Een grondige snoei van de Camellia doe je dus meteen na de bloei in mei. Het ideale moment is net voor de jonge bladeren uitlopen. Als je dan snoeit, zal de sapstroom (lees energie) meteen beschikbaar zijn voor de overblijvende bladeren. 

Bestudeer de struik en zoek naar de hoofdtakken die vanuit de grond vertrekken of vanuit een stammetje. Neem een hoofdtak vast en volg de tak tot aan de topscheut (meestal de langste). Knip er de groei van vorig jaar af als je de vorm wil behouden. Herhaal dat voor alle zijscheuten op de tak die je vast hebt.  

Algemene regels blijven van toepassing 

  • Dode takken weghalen tot aan de basis.
  • Kruisende takken weghalen.
  • De dunste binnenste takken die een open structuur in de weg staan, weghalen. 
  • Af en toe achteruit stappen en pauzeren, de plant goed bekijken langs alle kanten en dan weer verder werken.