Menu

Terug naar Actualiteit >Capaciteitstarief elektriciteit

Geschreven op 28 april 2022. - Nieuws, Maatschappelijke dossiers
Toestellen met een hoog vermogen beïnvloeden het piekverbruik

Nog niet zo lang geleden was de prijs van elektriciteit geen gespreksonderwerp. Nu is het niet meer uit het nieuws te branden. Naast de prijsschommelingen gegeven door de geopolitieke toestand, zijn er ook overheidsbeslissingen die maken dat de factuur voor elektriciteit wijzigt.

Eentje die eind dit jaar* ingaat is het capaciteitstarief op de distributiekosten.

Naast het produceren van de elektriciteit, wat ongeveer 68 % van de totale factuur uitmaakt (zie diagram), is het verdelen van de stroom door een netbeheerder zoals Fluvius, ook een onderdeel van het kostenplaatje. 

De netbeheerders zullen dus in de nabije toekomst voor de gezinnen het piekverbruik (€/kW/periode) gebruiken om het tarief te berekenen in plaats van het huidige volumeverbruik (€/periode). Hoe hoger de piek (gemiddeld) met een minimum van 2,5 kW, hoe hoger het tarief.

Hiermee willen ze de consumenten aansporen om het verbruik te spreiden in de dag, en aanzetten om zoveel mogelijk zelf te produceren (zonnepanelen). Indien die spreiding niet gebeurt, zal door de toenemende vraag de netbeheerder zijn elektriciteitsnet moeten verzwaren wat grote investeringen vraagt. Simulaties tonen aan dat wie de aanbevelingen volgt, er financieel niet slechter van wordt.

Kijk voor een duidelijke uitleg op              https://youtu.be/XCfXMPpaT4Y

 

* Was voorzien op 1 juli 2022. Waarschijnlijker is 1 januari 2023.

Eigen foto. 

Schema °VREG - presentatie Vlaams Parlement