Compost voeren | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Compost voeren

Geschreven op 12 maart 2019. - Nieuws, Tuinieren
compost uitvoeren, schooltuin Malle

Hergebruik organisch afval. Je kan er voedzame compost mee maken die geschikt is voor alle planten in de tuin. Composteren is één van de manieren om klimaatvriendelijk te tuinieren. Begin er vandaag nog mee.

 

Compost uitspreiden in de schooltuin

De compostbak of het compostvat leegmaken is iets voor stoere jongens of meisjes!

Als de compost rijp is (tamelijk fijne korrel), dan is het bruikbaar om de tuingrond mee te bedekken. Schep de compost in een kruiwagen en stort uit over de grond. Met een hark of tuinvork kan je de compost gelijkmatig verdelen over het perceeltje. Onder de grond inwoelen kan, maar hoeft niet.

Waarom compost?

Groenten onttrekken veel voedingsstoffen aan de grond, dus moet je elk jaar extra voedsel toedienen. Als dat niet gebeurt, is de grond na enkele jaren uitgeput en zal er niet veel meer groeien. Bemesten is dus een noodzaak en compost is een goede keuze.

Over compost maken is er al veel geschreven maar best nodig je een ‘gediplomeerde’ compostmeester uit in de klas of schooltuin. Deze mensen kregen hiervoor een speciale opleiding. Hoor daarvoor eens bij de milieudienst of het containerpark van je gemeente.

Een plekje om te composteren

Het inrichten van een composteerhoek is een winterwerkje. De kinderen kunnen helpen met een plan, ze kunnen zelf composteerbakken in elkaar knutselen of de plek aanleggen. Sommige gemeentebesturen stellen gratis een compostbak ter beschikking.

Wat composteren?

Als je tuin vorm krijgt dan zal die snel materialen leveren voor je composthoop: afgevallen bladeren, gehakseld snoeihout, gezonde plantendelen die niet worden gebruikt, enz. Start met een composthoop in het voorjaar of in de zomer. Voorzie twee bakken: 1 voor de verse afval en 1 voor de half verteerde compost.

De grondstoffen om zelf te composteren zijn voldoende voorradig op school in de vorm van tuin- en fruitafval. Wat je nodig hebt is een compostbak of –vat, om het proces netjes te laten verlopen. De overige deelnemers aan het composteerproces komen vanzelf hier naartoe. Ze stellen weinig eisen en werken in stilte. Makkelijk toch?

Lees meer over compost