Composteer thuis wijzer | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Composteer thuis wijzer

Geschreven op 11 juni 2020. - Tuinieren

In een niet-coronajaar zouden heel wat kringloopdeskundigen van Vlaco tijdens Open tuinen bezoekers uitleggen hoe ze aan de slag kunnen gaan met thuiscomposteren. Omdat het aanbod opengestelde tuinen dit jaar door omstandigheden heel beperkt is, bieden we je de handige online-composteerwijzer van Vlaco aan om je op weg te helpen.

Thuiscomposteren levert heel wat op: voor het milieu, de tuin en zelfs voor de portemonnee. Vlaanderen zet al meer dan 20 jaar volop in op preventie van keuken- en tuinresten. En dat loont.
 

Goed bezig! 41% van de Vlamingen composteert

De bedoeling van thuiscomposteren is om keuken- en tuinresten opnieuw te gebruiken als grondstoffen in de eigen biologische kringloop. 41 procent van de Vlamingen doet vandaag aan thuiscomposteren. Dit percentage ligt een stuk hoger dan in de rest van Europa. We zijn dus goed bezig. We beseffen ook steeds meer dat het goed is ons voedselverlies te beperken en de organische resten die we hebben te benutten in het composteringsproces. Bovendien zijn we er ons ook steeds meer van bewust welk nut compost heeft en hoe het de bodem verrijkt en meteen ook wapent tegen het wijzigende klimaat.

 

Wat mag wel en wat niet op de composthoop?

Heb je maar een beetje of juist veel organisch restmateriaal, er is voor iedereen een oplossing. Je kan aan de slag gaan met een klein composteervat of, voor wie een grote tuin heeft, composteerbakken of –hopen maken. Thuiscomposteren is overigens helemaal niet moeilijk, maar er zijn wel een paar gouden spelregels. Soms twijfel je, mag dit nu wel of niet op de composthoop of in het compostvat? Onderzoek wijst uit dat ¼ van hetgeen bij het restafval belandt nog composteerbaar is. Het antwoord op wat wel of niet bij je compost mag krijg je via de online thuiscomposteerwijzer van Vlaco. Zo wordt je afvalberg nog kleiner, je compost nog beter en zal je tuin floreren.

 

Afbeelding van Ben Kerckx - Pixabay