Menu

Terug naar Actualiteit >Composteren in een vat, bak of hoop?

Geschreven op 15 februari 2018. - Nieuws, Tuinieren
composteren in schooltuin

Reserveer in de tuin een speciale hoek voor het composteren. Hier moet genoeg ruimte zijn om het materiaal te verzamelen en om de composthoop om te zetten. De plek ligt het beste beschut tegen koude wind maar moet wel open liggen voor regen en zonneschijn.

 

Past in elke tuin

In elke tuin is wel een plekje te vinden voor een setje compostbakken. Om het geheel te camoufleren, kan je het zichtbare deel beplanten met snelgroeiende en laagblijvende planten die snel en veel blad vormen. Sierkalebassen, Oost-Indische kers of pompoensoorten zijn daarvoor zeer geschikt. Je kan deze planten vanaf februari al binnen voorzaaien in potjes.

 

Wat kies je voor jouw tuin?

Volgens de oppervlakte van de tuin en de hoeveelheid tuinafval gebruik je een compostvat, -bak of -hoop.

Een compostvat is ideaal voor tuinen van 2 tot 4 are en dient voor de verwerking van keukenafval gemengd met tuinafval. Kies voor het vat een plaats met een onverharde ondergrond en enkele uren zon per dag. Onder het vat liggen enkele stoeptegels met een paar centimeter ruimte ertussen. Op de bodem van het vat komt een laagje droog materiaal van ongeveer 10 cm dik, zoals fijne takjes, houtsnippers of dennennaalden. Daarop komt het composteerbaar materiaal in laagjes van groene en bruine materialen.

In een grotere tuin kies je beter voor meerdere compostbakken, drie is ideaal. Zo kan je de inhoud regelmatig overscheppen naar een volgende bak. Het is makkelijk zelf een compostbak te maken met vier houtpalletten of brede planken, telkens met een paar centimeter ruimte ertussen om de lucht te laten circuleren. Houten compostbakken zien er leuk uit en gaan wel enkele jaartjes mee. Er bestaan ook bakken van gerecycleerd materiaal. Compostbakken hebben geen bodem en moeten op de aarde staan. Anders kan er uiteraard geen bodemleven tussen de compostmaterialen komen. In de eerste bak komen laagjes bruin en groen materiaal te liggen, op een basislaag van kleine takjes en stukjes hout. Deze bak ontvangt het nieuwe materiaal.

De composthoop is meer iets voor echt grote tuinen. Het is gewoon een verzamelplek van tuinafval. Het voordeel van een composthoop is dat de opstelling niets kost, maar hij neemt wel meer plaats in en hij ziet er misschien wat minder netjes uit.

 

Composteerhoek als werkplek

De ideale opstelling bestaat uit een bak om te vullen, een bak om te rusten en een bak om af te rijpen.

Bak 1 wordt (dagelijks) bevoorraad met vers materiaal. Na ongeveer drie maanden wordt de inhoud van bak 1 met een tuinvork overgeheveld in bak 2. Dat zorgt voor een goede menging van materialen. Bak 1 kan opnieuw aangevuld worden en bak 2 wordt met rust gelaten.

Na drie maanden kan de inhoud van bak 2 na een zeving al gebruikt worden als mulchlaag of kan het omgezet worden naar bak 3 voor de laatste fase van het composteerproces. Bak 3 wordt afgedekt en beschut tegen regen en wind, waardoor het er warmer en droger is. Idealiter is het een ééncompartimentsvat (afsluitbaar vat in kunststof). Ofwel dek je die compostbak tijdelijk af met een zeil. Daar verblijft de compost nog eens drie tot vier maanden.

Na ongeveer een jaartje is het ‘zwarte goud’ klaar voor gebruik.

 

Lees ook deze artikels