Menu

Terug naar Actualiteit >Composthoop omzetten

Geschreven op 31 december 2017. - Nieuws, Tuinieren
composteren

Voor een snellere productie van goede compost is het belangrijk dat de hoop regelmatig gekeerd wordt. Zelfs als het koud is, heeft het zijn nut om zoveel mogelijk zuurstof in contact te brengen met het compostmateriaal.

 

De natuur composteert

Maar de tuinier kan wel een handje helpen.

De composteerhoek is dan ook een werkplek waar je af en toe intens mee bezig moet zijn. Het composteerproces kan enkel slagen als de verterende compost niet te nat, niet te droog is, voldoende lucht heeft en niet te warm wordt. Dat lukt alleen maar als je het tuin- en keukenafval niet zomaar dumpt en laat wegkwijnen.

 

Regelmatig omzetten van de composthoop

Vermits er in de wintermaanden niet zo veel klussen om handen zijn in de tuin, is het omzetten van de composthoop ideaal om te doen in deze periode. Als het koud is of vriest, valt het composteerproces grotendeels stil. In de zomer zal je merken dat hoe vaker je de compost omzet, hoe sneller de hoop afval zal verteren.

Het makkelijkste is dat je de inhoud van de ene bak overhevelt naar een nieuwe (lege) bak.

Maak van de gelegenheid gebruik om de fijnste fractie alvast uit te spreiden in de moestuin, voor zover niet alles bedekt is met een gewas. Of doe deze compost in zakken om later in het seizoen uit te strooien of te mengen met potgrond.

 

Stel je een probleem vast?

Succesvol composteren heeft te maken met de juiste mix van ingredienten: bruine en groene fracties van tuin- en keukenafval. De meeste strubbelingen met composteren hebben dan ook te maken met dit evenwicht.

Te droog. Voeg meer groen materiaal toe, zoals grasmaaisel. Of giet een emmer water over de compost.

Te nat. Dan is er nood aan meer bruin materiaal zoals papier of karton. Voeg dat in proppen toe, niet in laagjes die samenkoeken.

Een vies geurtje of slijmerige boel. Er is te weinig lucht in de compost. Neem een spitvork en haal de compost in en uit de bak (of vul een lege bak). Meng er intussen wat meer bruin materiaal bij.

Vervelende vliegjes. Regelmatig de bovenlaag bedekken met tuinafval.

 

Lees ook deze artikels