Coronavirus: wat met activiteiten van Landelijke Gilden? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Coronavirus: wat met activiteiten van Landelijke Gilden?

Geschreven op 27 april 2020. - Nieuws
Handen wassen tegen corona

Mensen samenbrengen in een toffe sfeer, da's één van de specialiteiten van Landelijke Gilden! Maar wat nu het coronavirus nog steeds niet helemaal het land uit is?

 

 

 

Update 28 augustus 2020: versoepeling mondmaskerplicht

Het dragen van een mondmasker is daarbij niet langer in alle omstandigheden verplicht. In het protocol van de minister van cultuur staat nu: “Het dragen van een mondmasker wordt in het algemeen aangeraden, zeker in binnenruimtes of waar veel personen samen zijn. Het dragen van een mondmasker (of ander beschermingsmateriaal) is verplicht indien de afstand van 1,5 m tussen elk individu niet 100% kan gewaarborgd worden.”

Dit is goed nieuws! Bij activiteiten in open lucht is het dragen van het mondmasker niet langer altijd verplicht. Op drukke plaatsen en/of wanneer de lokale overheid strengere regels oplegt, draag je het natuurlijk wel. Ook bij activiteiten die binnen doorgaan met deelname van een grotere groep leden, blijft het zinvol om het mondmasker te dragen wanneer deelnemers zich verplaatsen. Als deelnemers aan tafel zitten en de onderlinge afstand van 1,5 m respecteren, kan het mondmasker af. 

Update 24 juli 2020: Landelijke Gilden verplicht het dragen van mondmaskers op activiteiten

Tijdens de overlegmomenten van de veiligheidsraad op 9 juli en 23 juli werd het verplicht dragen van mondmaskers reeds uitgebreid. Denk aan de verplichting om ze te dragen in winkels, bioscopen, bij verplaatsingen in horecazaken, ... 

Landelijke Gilden erkent het belang van mondmaskers in de strijd tegen Covid-19 en neemt geen afwachtende houding aan bij het inperken van de verdere verspreiding van dit virus. Het dragen van een mondmasker is dan ook verplicht bij activiteiten van Landelijke Gilden. 
 

Update 1 juli 2020

De periode van in ons kot blijven, maakt plaats voor corona-proof alternatieven. Heel wat gilden zijn blij terug bij elkaar te mogen komen om zo samen plannen te kunnen maken voor nieuwe activiteiten. Helemaal als vanouds is het nog niet, er zijn immers heel wat maatregelen en voorschriften waarmee we rekening moeten houden. Ga jij als deelnemer of bezoekers naar een activiteit van onze gilden (of van een andere vereniging)? Dan is onderstaand overzicht een handig geheugensteuntje! Je kan deze fiche ook downloaden

Update 5 juni 2020

Met de versoepelingen die de veiligheidsraad aankondigde, krijgen de lokale gilden terug een beetje ruimte om opnieuw te doen waar ze goed in zijn: activiteiten organiseren. Dit vraagt echter voldoende voorbereiding, zeker ook om alles veilig te laten verlopen. 

De versoepeling inzake activiteiten en evenement verloopt daarenboven in subfases:

  • vanaf maandag 8 juni zijn activiteiten in groepsverband toegelaten, met groepen die niet groter zijn dan 20 personen. Dit betekent dat onze besturen terug kunnen vergaderen en, indien dat aan de orde is, samen kunnen bekijken wat ze op poten zetten en hoe ze dat veilig kunnen doen. 
  • Vanaf 1 juli zijn alle activiteiten met een zittend publiek van maximaal 200 personen toegelaten. Ook groepsactiviteiten met maximaal 50 personen kunnen weer. 
  • Vanaf 1 augustus worden activiteiten met meer dan 200 personen toegelaten. Overleg met het gemeentebestuur en een risicoinschatting zullen hierbij belangrijk zijn. 

In alle subfases blijven de algemene veiligheidsregelen heel belangrijk: voldoende afstand houden, regelmatig je handen wassen, zoveel mogelijk buiten afspreken of, indien binnen, de ruimte goed ventileren, ... . Of hier nog extra maatregelen aan toe zullen worden gevoegd, is momenteel nog niet duidelijk. 

We hopen jullie allemaal, in opperbeste gezondheid en uitermate veilige omstandigheden, te kunnen terugzien op één van onze vele activiteiten!

Update 13 mei 2020 

De periode zonder fysieke activiteiten werd verlengd. Tot en met 30 juni zullen er geen evenementen plaats vinden. 

Toch nood aan een frequente portie Landelijke Gilden? Dan verwijzen we je naar onze nieuwsbrief! 

Update 27 april 2020

Tot en met 8 juni zullen er zeker geen activiteiten plaats vinden. Ook Open tuinen 2020 kan helaas niet doorgaan. Wij wachten, samen met jullie, bijkomende richtlijnen af en bekijken dan welke impact dit heeft op onze activiteiten.

In tussentijd sturen wij wekelijks een nieuwsbrief naar onze leden waarvan we een mailadres hebben. Ben je lid en kennen we jouw mailadres nog niet? Geef een seintje aan ledenadministratie@landelijkegilden.be, dan voegen we jouw mailadres toe, zodat ook jij de nieuwsbrief boordevol tips ontvangt! 

Update 16 april 2020

Alle activiteiten tot en met 3 mei verboden. 

Update 31 maart 2020

Alle activiteiten tot en met 19 april verboden.

In navolging van de overheidsrichtlijnen werden alvast alle activiteiten tot en met 19 april afgelast. We kijken bij Landelijke Gilden echter al wat verder vooruit en beslisten om alle activiteiten op gewestelijk, regionaal, provinciaal en nationaal niveau te annuleren tot 1 juni 2020. Ook de bedevaartvieringen die gepland stonden, werden afgelast.

Update 13 maart 2020

Alle activiteiten tot en met 3 april verboden.

Wij gaven onze afdelingen, net zoals vele andere organisaties, richtlijnen inzake het coronavirus. Belangrijkste richtlijn is het annuleren/uitstellen van een groot deel van de geplande activiteiten. Zo annuleert Landelijke Gilden voorlopig ook alle activiteiten tot en met 3 april, ongeacht de omvang of locatie van deze activiteiten.

Wij appreciëren enorm de bereidheid van onze bestuursleden om die richtlijnen op te volgen en zijn dankbaar voor zoveel verantwoordelijkheidsgevoel bij onze lokale afdelingen. Zij zien zich immers genoodzaakt om activiteiten te annuleren waar veel vrijwilligers hart en ziel instaken en die vaak veel leven en vreugd in het dorp brengen. 

Jullie steun en begrip voor het afgelasten van deze activiteiten, is een hart onder de riem voor vele afdelingen. We hopen jullie snel allemaal, in opperbeste gezondheid, terug te mogen begroeten op één van de vele lokale activiteiten. 

Update 12 maart 2020

Ook wij vroegen, conform de richtlijnen van de overheid, aan onze lokale gilden om het merendeel van de activiteiten uit te stellen naar een latere datum. Zo zullen alle indoor activiteiten, alle grote outdoor activiteiten en alle seniorenactiviteiten alvast verplaatst worden. Uiteraard vinden wij dit erg jammer, maar de gezondheid van onze leden en deelnemers primeert. Alvast hartelijk dank voor je begrip hiervoor. 

We raden je aan ten allen tijde onderstaande richtlijnen te respecteren en hopen je snel, in goede gezondheid, weer te mogen ontvangen op één van onze vele lokale activiteiten!