Menu

Terug naar Actualiteit >Cucamelons

Geschreven op 01 februari 2022. - Nieuws, Tuinieren
miniwatermeloen

Het hoeven niet altijd de grote klassiekers te zijn als je groenten uitkiest voor je tuin. Er mag al eens iets speciaals tussen zitten, iets dat je nog niet geproefd hebt of iets dat je gewoon plant omdat het nu eenmaal plezant is om iets nieuws uit te proberen. 

 

Een klimmer voor je moestuin  

De naam van deze plant prikkelt om hem in de tuin te hebben. Muismeloen, miniwatermeloen, Mexicaanse komkommer of zure augurk doen je al vermoeden dat het om een klimmende plant gaat met kleine vruchtjes. En dat is ook zo. De cucamelon is familie van de komkommerplanten maar lijkt eerder op een mini-versie: minder groot, met een kleiner blad en kleine vruchten. Die vruchten lijken inderdaad sterk op een mini-watermeloen, het lijken wel snoepjes. Ze smaken naar komkommer met veel citroen. De plant is eenjarig en heeft het graag warm. 

 

De ervaring van juf Annelies en haar klas 

"We kochten een zakje zaad in de Aveve en gingen hiermee aan de slag in onze schooltuin. Het is een klimplant dus we lieten dit groeien op onze omheining rond de moestuin. 

Vanaf midden maart zaaiden we dit voor in een potje die we dan binnen plaatsten in de klas. Het is dan een kwestie van veel geduld want de plantjes komen niet zo vlug tevoorschijn en groeien ook echt heel traag. Vanaf mei (als het niet meer vriest) hebben we dan de plantjes buitengezet. Ze hebben het niet allemaal overleefd maar met eentje hadden we succes. 

Ze maken echt heel veel vruchtjes aan die je gemakkelijk tot oktober kan oogsten. Oogsten doe je best vanaf ze zo'n 3 cm zijn want anders zijn ze niet meer zo lekker.   

De kinderen vonden de vruchtjes niet zo super lekker, een beetje te bitter, maar wij gaan dit alvast het komende moestuinseizoen opnieuw proberen. "

Tip van juf Annelies (VBS Zevergem): https://moesmeisje.nl/muizenmeloen-kweken-cucamelon/ 

 

Zelf aan de slag met cucamelon? 

  • Zaai ten vroegste einde maart. De jonge planten kunnen echt niet tegen koude en mogen pas na half mei buiten geplant worden. Als je vroeger zaait, dan zijn de planten tegen die tijd al veel te groot en te ijl om binnenskamers te verzorgen.
  • Plant cucamelon buiten in de volle grond. Een serre blijkt niet de beste plek te zijn voor deze planten. Cucamelon heeft (net als alle vruchtgroenten) insecten nodig voor de bestuiving.
  • Geef cucamelon een klimsteun. De plant maakt ranken om zich vast te zetten. Dat gaat het best langs een draadnet of hekwerk. Help de plant af en toe door de klimranken in de juiste positie te plooien.
  • Oogst dagelijks de vruchten die ongeveer 3 cm groot zijn. Deze maat heeft de beste smaak.