Culinair vreemdgaan met witloof | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Culinair vreemdgaan met witloof

Geschreven op 19 februari 2020. - Nieuws, Eten en drinken
Witloofsoep met een vleugje sumak

Wij Belgen zijn genieters. We eten en drinken graag. Het Belgische smakenpalet is dan ook ruim en verscheiden en gaat van zoet tot zout. Maar wat als we producten van bij ons nu eens een exotische toets geven?


Landelijke Gilde Korbeek-Dijle mocht dit aan den lijve ondervinden. Eind januari kwam Thomas van Bacari bij hen langs voor een workshop 'anders koken'. Een groepje van 13 mannen en 1 vrouw waagde zich een avond aan een aantal verrassende recepten. Eén daarvan was ‘Witloofsoep net iets anders’.

In de koudste maanden van het jaar is witloof niet weg te denken uit ons weekmenu. Witloof is dan ook één van die typisch Belgische wintergroenten die dan bij veel gezinnen op tafel komt.

Witloofsoep net iets anders

Ingrediënten:

  • 2 wortels
  • 1 ui
  • Groen van 2 preien
  • Gember
  • 2 lookteentjes
  • Kip karkas of kippenbouillonblokje
  • 250 gram ongepelde grijze garnalen
  • 75 cl melk
  • 4 stuks grondwitloof
  • Olijfolie
  • Sumak

Werkwijze:

Snij de wortels, uit, prei, look en gember grof en stoof deze aan. Pel de garnalen. Hak het karkas en stoof deze mee met met de groenten, samen met de pellen van de garnalen. Je kan in de plaats van het kip karkas, ook een kippenbouillonblokje gebruiken. Zet het geheel onder met ½ water en ½ melk. Laat dit minstens een half uurtje koken. Zeef de soep en zet terug op het vuur. Voeg het witloof toe (vergeet niet wat witloof aan de kant te houden om te garneren).

Schep de soep uit. Werk af met rauw witloof, garnaaltjes en sumak.

Sumak-kruid

Sumak is een roodbruin kruid van een vermalen donkerrode bes die in bossen aan een sumakstruik groeit. Het wordt vooral als specerij gebruikt in de Iraanse, Turkse en Koerdische keuken. Sumak heeft een friszure kruidige smaak, vergelijkbaar met citroen. Door verhitting verliest het zijn smaak, vandaar dat je sumak altijd op het einde van de bereiding best toevoegt. Ondertussen kan je sumak al in de meeste supermarkten vinden. Heb je deze specerij niet in huis, dan kun je ze eventueel vervangen door een scheutje citroensap.

Witloofgerechten

Op zoek naar meer witloofgerechten? Ga dan eens kijken op https://www.lekkervanbijons.be/groenten/witloof.