Menu

Terug naar Actualiteit >Dé hype van de toekomst: vermout!

Geschreven op 09 februari 2018. - Nieuws, Eten en drinken
Workshop Vermout

Proeven van kruidige drankjes, dat deden ze eind januari bij Landelijke Gilde Alken. Lesgever Alex Kool vertelde wat vermout juist is, hoe dit is ontstaan en welke soorten er zijn. Alle deelnemers konden uiteraard ook proeven.  

 

Wat is vermout?

De smaak is en blijft uniek. Vermout is een bitter drankje dat de laatste jaren steeds meer interesse krijgt. Net als Gin, komt ook Vermout uit Barcelona overgewaaid. Het is een versterkte wijn die voor minimaal 75% uit wijn bestaat, versterkt met alcohol, suiker én kruiden.

 

proeven van vermoutHoe is vermout ontstaan?

Dit drankje is niet van de ene dag op de andere overgewaaid. Het heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1.500 voor Christus. Toen al werd wijn afgekruid met alsem. Dat is de voorwaarde om het vermout te kunnen noemen. In het Engels heet dit kruid wormwood, in het Duits is het wermut, daar komt ook de naam ‘vermout’ vandaan.

 

Vroeger was vermout eerder een medicijn: om de spijsvertering te bevorderen, of om maagproblemen mee op te lossen. In de loop van de daaropvolgende drieduizend jaar werd vermout steeds meer geaccepteerd als een volwaardige smaak.

 

Soorten vermout

De bekendste is Martini, maar tegenwoordig is de keuze van witte of rode vermout veel ruimer. Breng een bezoekje aan je supermarkt, ga op ontdekking en laat je verrassen.

 

Een cocktail met vermout

Ook bartenders ontdekten vermout als ingrediënt voor hun cocktails. Alex Kool gaf er eentje prijs!

Princess Mary’s Pride

Ingrediënten

  • Dubonnet 1,5 cl
  • Noilly Prat 1,5 cl
  • Calvados 3 cl

Aan de slag

  1. Shake met 3 ijsblokjes (gedurende 10 tellen)
  2. Schenk in een cocktailglas
  3. Doe er 1 à 2 ijsblokjes bij en een schijfje appelsien.

Met dank aan Alex Kool, www.wineskool.be.