Dagelijks onderhoud van tuingereedschap | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Dagelijks onderhoud van tuingereedschap

Geschreven op 31 mei 2019. - Nieuws, Tuinieren

Je kent de tekenfilmpjes wel waarin een dommerik op een hark trapt en de steel in het gezicht krijgt. Jou zal niet niet overkomen … denk je. Als het op onderhoud van tuinmateriaal aankomt, is de eerste tip: "Laat het materiaal nooit rondslingeren." Dan ben je al goed bezig.

 

 

Reinigen 

Reinig na elk gebruik de stelen en de werkbladen.  

  • Door met een stevige borstel alle grond te verwijderen die aan het gerief kleeft.  
  • Of gebruik hiervoor een opgefrommeld draagnetje van ajuinen, appelsienen of aardappelen.  

Roest is de grootste vijand van je werkmateriaal. Zorg er dus voor dat er geen natte aarde aan je materiaal blijft kleven als je het opbergt. Om dezelfde reden kun je het metaal beter droog reinigen dan met water. Neem een emmer met rijnzand en duw het gereedschap er een aantal keer in. Daarna met een harde borstel even over wrijven en klaar is kees. 

Het gereedschap ontsmetten met dettol is niet noodzakelijk na elke werkbeurt, maar soms is het wel nuttig. Dat is bijvoorbeeld het geval als je zieke plantendelen wegknipt met een snoeischaar. Om de verspreiding van de ziekte te voorkomen, ontsmet je de snoeischaar bij elke knip.  

 

Opbergen 

Laat gereedschap nooit buiten liggen als je het die dag niet meer gebruikt. 

Berg het materiaal op in een droge ruimte. Let erop dat de metalen delen daarbij de grond niet raken. Anders zullen de delen die scherp moeten zijn (zoals spade), beginnen roesten. 

Als je het materiaal langere tijd niet gebruikt, kan je de metalen delen inolie├źn. Zelfs in het mooiste tuinhuis begint tuingereedschap makkelijk te roesten tijden de lange winterperiode. Dit komt door de luchtvochtigheid. Wrijf de metalen onderdelen in met wat olie, dat voorkomt al die problemen. 

 

Hoe omgaan met materiaal? 

Gebruik het materiaal enkel waarvoor het bedoeld is. Met een hark haal je geen steen uit de grond en met een riek wieden gaat moeizaam. Als je materiaal gebruikt waarvoor het gemaakt is, werk je heel wat makkelijker en zal het materiaal langer meegaan. 

Neem tijdens het werken een goede werkhouding aan. Overbelast je rug niet. Let er op zo weining mogelijk met een gebogen rug te werken.  Zet je beter neer op je knieen dan constant gebogen te staan. Je zal er later blij om zijn.