Menu

Terug naar Actualiteit >Dahlia's binnenhalen voor de vorst

Geschreven op 18 oktober 2020. - Nieuws, Tuinieren
dahlia

De knollen van dahlia's zijn spijtig genoeg niet bestand tegen onze koude en vochtige winters. Ze zijn niet winterhard. Ze blijven dus beter niet buiten in de grond zitten gedurende de wintermaanden. Haal ze uit de grond en breng ze naar binnen om te overwinteren.

 

Wacht tot net voor de eerste vorst

Na een behoorlijke zomer is de kans groot dat je dahlia's nog steeds bloemen dragen. Knip ze af voor in de vaas. Dan kan je er de komende twee weken nog van genieten. De rest van de plant moet je nu opruimen, jammer. Knip eerst alle de stengels af tot 10 cm van de grond. Met een spitvork werk je de knollen vlot en zonder veel schade uit de grond.

Tracht nu de kluiten zo te zetten dat ze ondersteboven staan om alle vocht uit de stengels te laten wegvloeien. Na enkele dagen (liefst in een zachte najaarszon) is alles goed droog en kunnen ze in bakken geplaatst worden. Stapel ze niet te dik opeen. Zet alles in een vorstvrije overwinteringsplek, donker is geen probleem. Probeer tijdens de winter (rond kerstmis) eens te kijken of alles nog ok is met de knollen. Knollen met rotte plekken haal je meteen weg.

TIP    Je kan de knollen ook bewaren in netten van ajuin of aardappel en zo ophangen.