Menu

Terug naar Actualiteit >De asperges komen er aan!

Geschreven op 26 maart 2021. - Nieuws, Eten en drinken
Asperges

Het aspergeseizoen komt piepen! Als je, zoals wij, niet genoeg kunt krijgen van deze lekkernij, is een origineel receptje zeker welkom. Onderaan dit artikel vind je het recept voor onze quiche met asperges en zalm terug. Maar eerst geven we je graag nog een aantal leuke weetjes en tips over 'het witte goud' mee.

Meestal begint het aspergeseizoen ongeveer half april. De precieze start is echter sterk afhankelijk van het weer. Een beperkt aantal Belgische telers, teelt asperges in de serre, zij zijn er altijd als eerste bij! Tussen half juni en eind juni loopt het traditionele aspergeseizoen op z'n einde.

Wist je dat er naast witte ook paarse en blauwe bestaan? Deze soorten zijn minder arbeidsintensief om te telen maar… zijn ook minder fijn van smaak. Zie je soms een witte asperge met een blauw kopje? Dan is deze even lekker als een volledig witte, enkel kwam het kopje boven de grond te groeien.

Gelukkig moet je geen kennis hebben van de aspergeteelt om ze graag klaar te maken en/of met veel smaak op te eten. Alles begint met verse asperges. Om de versheid van je asperges te controleren, kan je ze eens tegen elkaar wrijven. Hoor je een piepend geluid? Dan heb je echte, verse asperges in je handen! Kan je ze de dag zelf niet meer klaar maken? Bewaar ze dan in een propere, vochtige handdoek in de koelkast. Zo blijven ze nog een aantal dagen vers.

Asperges schillen

Een taakje waar veel huiskoks tegen opkijken, is het schillen van de asperges. Hiervoor zijn er twee oplossingen: groene asperges kopen, want die hoef je niet te schillen. Ofwel koop je geschilde, witte asperges. Vooral op de markt of in kraampjes langs de weg, zijn ze soms te vinden. Hou er wel rekening mee dat je hiervoor iets dieper in je portefeuille zal moeten tasten. Toch liever zelf schillen? Hou de asperge voorzichtig vast aan het kopje en schil met je dunschiller in een vloeiende beweging tot beneden. Draai zo heel de asperge rond. Vaak wordt de onderkant van de asperge afgebroken omdat die harder is. Dit hoef je niet te doen met kraakverse asperges, daarvan is de onderkant even lekker als de rest.

Geen voedselverspilling

Koken met restjesDe schillen hoef je zeker niet weg te gooien. Ze zijn ideaal om te laten trekken en soep van te maken. Zo is de asperge een ideale groente om voedselverspilling tegen te gaan: je kan ze namelijk van kop tot staart opeten en van de schil en de afgebroken onderkanten, 'het afval' zeg maar, maak je lekkere soep. Heb je geen tijd om naast je gerecht ook nog soep te maken? Vries je schillen dan telkens in, en maak op een ander moment verse aspergesoep. De schillen laat je gewoon meetrekken in de bouillon. Wil je een jaar lang asperges uit eigen land eten? Koop er dan, nu ze nog voorradig zijn, voldoende verse om in te vriezen. Je dient ze enkel te kuisen en in porties te verdelen. De schillen en stukjes kan je ook dan weer invriezen om er later soep van te maken.

Een lekker en snel recept: quiche met asperges en zalm

Benodigdheden

  • Bodem van bladerdeeg (kant en klaar of zelfgemaakt)
  • Een zestal asperges
  • Gerookte of verse zalm
  • 4 eieren
  • Een scheutje lichte room
  • Verse kruiden zoals: peterselie, bieslook…

Begin met het schillen van de asperges. De schil kan je invriezen om later soep van te maken. Ondertussen warm je de oven voor op 200° graden. Eens de oven warm is, bak je het deeg een eerste keer, zonder vulling. Prik een aantal gaatjes in het deeg alvorens het in de oven te schuiven. Om te vermijden dat het deeg omhoog komt, kan je bakparels gebruiken. Als je dit niet hebt, zet dan een kleinere kom of taartvorming op je deeg. Na 15 minuten haal je het deeg opnieuw uit de oven.

 

Eens de asperges geschild zijn, gril je ze voor 3 minuten aan elke kant. Als je asperges grilt, bewaren ze hun smaak optimaal. Ze kunnen namelijk geen smaak afgeven aan het kookvocht. Heb je geen grillpan, dan kan je de asperges koken op de traditionele manier.

 

 

De gegrilde of gekookte asperges snij je vervolgens in gelijke stukken. Met de gerookte zalm of verse zalm doe je hetzelfde. De verse zalm kan garen in de oven, deze hoef je niet op voorhand te bakken of te stomen. Vervolgens klop je de eieren met een scheutje room (of melk) en de verse kruiden en wat peper en zout

Verdeel nu de asperges en de (gerookte) zalm over de bodem van de quiche en overgiet dit met het eiermengsel. Schuif de quiche in de oven en bak ongeveer 30 minuten.