Menu

Terug naar Actualiteit >De Winning in Lummen mag zich officieel Plus-plek noemen: “Iedereen is welkom”

Geschreven op 15 mei 2023.

Na een omgevingsanalyse en uit gesprekken met Lummenaren bleek dat heel wat mensen zich eenzaam voelden. Uit het Nationaal Geluksonderzoek bleek dat wie eenzaam is meer kans heeft om ongelukkig te zijn. Samen met De Winning en de gemeente Lummen kwam het idee om op het domein van De Winning een Plus-plek uit te bouwen. Ook in Koninksem (Tongeren), Lafelt (Riemst), Pelt en Heusden komen Plus-plekken. Dat is een ontmoetingsplaats voor de buurt, met steun van de gemeente en verbonden aan een zorg- en welzijnsinstelling. Voor de zorggebruikers wordt het een plaats voor een fijne en zinvolle dagbesteding.

Een Plus-plek is een plek in je buurt waar iedereen terecht kan voor een tas koffie en een portie gezelligheid. Kortom, een fijne plaats om naartoe te gaan en mensen te ontmoeten. Als warme en zorgzame gemeente met bijzondere aandacht voor mensen die het moeilijk hebben, zet de gemeente Lummen in op buurtgerichte zorg en buurtverbindende initiatieven, maar ook op beleven en ontmoeten.

De Winning is gelegen in het groen en wordt nu ook opengesteld voor andere initiatieven. Er staan nieuwe natuurlijke speeltoestellen, er is een wandelpad rond landbouweducatie en er werd een openluchttheater aangelegd, je kan er picknicken of een bezoek brengen aan de belevingsboerderij.

Met de Plus-Plek willen het algemeen welzijn van kwetsbare groepen in heel Lummen verhogen. Het project is mogelijk dankzij de steun van de provincie Limburg, Vlaanderen en Europa. Iedereen kan op weekdagen genieten van een gezellige babbel in het Eetkafee en in de hoevewinkel. Aan de automaat aan de Sint-Ferdinandstraat kan je zelfs dag en nacht korteketenproducten aanschaffen. In mei is er een Repair café. Ook in het weekend is iedereen welkom op het domein.

Voor de Lummense scholen, de gemeente, het lokaal dienstencentrum, de woon-zorgcentra en verenigingen is er een extra locatie om hun activiteiten en diensten aan te bieden. De boerderij is niet alleen interessant voor kinderen, maar ook mensen met autisme, dementie of kinderen die nood hebben aan een time-out. Het is de ideale plek om af te spreken met de buurt of als locatie voor een activiteit van de gemeente, een vereniging of organisatie. De Plus-plek is ook ideaal als tussenstop tijdens een wandeling of fietstocht, kortom, een fijne plaats om naartoe te gaan en mensen te ontmoeten.

Foto: Raymond Lemmens, Het Belang van Limburg