Menu

Terug naar Actualiteit >Decoratieve kerstbomen

Geschreven op 04 december 2017. - Nieuws, Tuinieren
kerstboom met materiaal uit de tuin

Uitnodigende etalages en winkels bieden kerstbomen en versieringen aan in talrijke kleuren en met allerhande materialen. Soms heel bourgondisch in hevige kleuren, zilver of goud, dan weer in een strak design. Hier en daar zie je ook versieringen van natuurlijke materialen.

Kerstbomen maken met materiaal uit de tuin

Met wat zoekwerk en een beetje creativiteit kan je met materiaal uit de tuin een heel natuurlijke opstelling maken, geschikt voor binnen in de woonkamer of voor buiten op het terras. Leg er buiten wat mezenbollen en zaden voor vogels tussen en je hebt een uitnodigende vogelvoedertafel. Binnen zet je er wat theelichtjes tussen voor een sfeervol geheel.

 

Kerstboom met bladerenKerstbomen maken met bladeren

Met grote, stevige bladeren van eik of eikenbladhortensia kan je een natuurlijke boomvorm maken. Voor een boompje van ongeveer 50 cm hoog heb je 400 à 500 bladeren nodig. Dit lijkt veel maar als je een fruitkistje vult, heb je al voldoende.

  1. Sorteer eerst de bladeren op gelijke grootte. Kinderen willen hier graag bij helpen.
  2. Zorg voor een dunne stok op de gewenste hoogte in een blokje of potje. Staat de opstelling buiten, zet de boompjes dan stevig vast zodat ze niet omwaaien.
  3. Schuif eerst de grootste bladeren in waaiervorm over de stok. Doorprik ze op ongeveer 2 cm van de stengelaanzet.
  4. Gebruik vervolgens de iets kleinere bladeren tot uiteindelijk de allerkleinste zodat er een boomvorm ontstaat.

 

 

Met mos, vilt of schapenwol

Bekleed een kleine piepschuim kerstboom met mos of ander decoratief materiaal. Zet het vast met kleine krammen en omwikkel ze met een natuurlijk ogend touwtje.

 

Een kerstboom met kippengaasEen kerstboom met kippengaas

Maak met kippengaas een kegel. Dit is een wat moeilijke vorm maar het lukt vrij goed als je het gaas tot een puntzak (frietzak) rolt. Maak beide zijkanten tijdelijk aan elkaar vast met een touw. Knip nu de puntzak los van de rol en maak beide zijden aan elkaar vast met ijzerdraad. De onderkant zal nu heel ongelijk zijn. Meet nu de afstand van de punt van de kegel tot de kortste zijde van de kegel en zet deze lengte uit over de hele kegel. Knip de onderkant nu op gelijke hoogte af. Je hebt nu een mooi vertikaal staande kegel. Hij kan zo dienst doen als kerstboom of je kan hem opvullen voor een ‘warmer’ effect. Vul de kegel volledig op met schapenwol, gedroogde bloemhoofden van planten of ander ‘gezellig’ materiaal. Vervolgens maak je de onderzijde dicht met ijzerdraad.

 

Een kerstboom met takken

Een kerstboom met takken

Het takkengestel van struiken kan een bijzondere vorm en structuur hebben. Met afgestorven exemplaren kan je mooie sculpturen maken, en waarom ook niet, zelfs een kerstboom. Verbind de takjes met touw of ijzerdraad tot de gewenste vorm.

 

 

 

 

 

Een kerstboom met decoratieve blaadjes

Kerstboom met decoratieve bladeren uit de tuin

 

 

Heb je Ginkgo of Cotinus in de tuin staan?

Dan kan je met hun kleurrijke blad een mooi strak boompje maken.

 

 

 

 

Een kerstboom met materialen uit de tuinMag het wat losser?

Werk dan met rijtjes, laurierblad, schors, schapenwol, … en zet de materialen dakpansgewijs vast met speldjes of kleine krammetjes. Begin onderaan en overlap steeds het vorige blad voor het mooiste resultaat.

 

 

 

 

 

 

µ

Ben je lid Landelijke Gilden en wil je gerichte informatie ontvangen over het aanbod en de activiteiten rond ‘Tuinieren’ in onze maandelijkse nieuwsbrief? Geef dit interessegebied dan door via landelijkegilden.be/mijn-lg/registratie