Menu

Terug naar Actualiteit >Diversiteit voor droge schaduw

Geschreven op 09 januari 2023. - Nieuws, Tuinieren

Schaduw was in 2022 het centrale onderwerp tijdens de open-tuindagen. Het creëren van schaduw door de aanplant van bomen brengt heel wat voordelen met zich mee. Het verkoelend effect van een boom in de zomer wordt door niemand meer ontkend maar het aanplanten onder die bomen zorgt wel voor een extra uitdaging.

Droge schaduw, een uitdaging 

Droge schaduw is wellicht een van de moeilijkste plaatsen in tuinen en openbaar groen om te beplanten. Toch zijn er heel wat vaste planten die het daar perfect doen. Ze worden vaak vergeten omdat veel ontwerpers en tuineigenaars deze plekken vermijden en enkel op het vertrouwde aanbod rekenen.
Het is dan ook geen evidentie want veel hangt af van wat er zich afspeelt onder de grond:

  • Op welke diepte komt water voor?
  • Wat voor soort bomen en andere planten staan er nog die concurreren voor het licht en vocht?
  • Hoe rijk is de bodem?
  • Is de bodem verdicht doordat bulldozers, kranen, tractors er hebben overgereden?

Dit maakt dan ook dat het niet altijd voorspelbaar is wat een plant gaat doen of dat het even duurt voor hij aanpakt. Je plant het best niet in te droge periodes aan en werkt goed wat compost in de grond bij aanplant. Gebruik grove tuincompost of bladcompost, zelfs cacaodoppen kunnen helpen. Fijne compost gebruik je beter niet omdat de grond nog meer kan dichtslaan en een luchtige bodem van groot belang is. Een goede voorbereiding is dus belangrijk. Eens dat onderstaande toppers echter zijn vertrokken, is er geen stoppen meer aan en kan je die moeilijke plekken heel wat interessanter maken.

Bijzondere schaduwsoorten

We starten met een van de minst opvallende, mansoor of Asarum europaeum. Dit lage bodembedekkertje is wintergroen en valt vooral op door zijn blinkende niervormige donkergroene blad. Hij bloeit in april en mei met onopvallende donker bruinrode bloemetjes. Vaak wordt hij aangeraden voor een vochtige lichtzure bodem maar toch doet hij het prima op drogere gronden eens hij er is gevestigd. Hij houdt niet van gure zeewind maar is voor de rest ziekteresistent en zeer winterhard. Hou in het voorjaar echter wel slakken in de gaten want die houden wel van de frisse jonge blaadjes.

Stellaria holostea bloeit in mei met mooie opvallende losse schermen met witte bloemen. Deze inheemse plant is een echte meerwaarde voor de bijen en insecten in de schaduwtuin. Het is een sterke bodembedekker die zich flink kan uitbreiden maar toch wel te controleren valt. Combineer ze met grootbladige planten zoals Brunnera of Bergenia voor een nog sterker effect.

Elfenbloemen zijn fantastische bodembedekkers. Heel veel Epimedium doen het ook goed op droge schaduw eens ze zijn ingeworteld. Er zijn honderden cultivars en kruisingen en er zitten zelden slechte tussen. Het kan wel even duren voor ze aanslaan en sterk beginnen te groeien. Epimedium x warleyense doet het nog iets beter dan de andere. Prachtige oranje bloemen verschijnen boven het wintergroene blad in april en mei. Jonge bladeren kunnen licht roodgetint zijn. De cultivar ‘Orangekönigin’ wordt het vaakst verkocht en is zeker een aanrader.

Pachypragma macrophylla wordt nog veel te weinig gebruikt. Deze bodembedekker is het hele jaar door een meerwaarde in de tuin. Hoewel hij vaak voor vochtige bodems wordt aanbevolen doet hij het vaak goed in drogere omstandigheden. Hij kan gebruikt worden in boomspiegels en onderdrukt zeer goed onkruiden. De witte bloemen komen mooi boven de ronde heldergroene blaadjes uit en verschijnen vanaf maart.

Ooievaarsbek of Geranium is een gevestigde waarde in de tuin er zijn heel wat verschillende soorten en cultivars. Geranium nodosum is echter de topper als het om droge schaduw gaat. Hij is niet wintergroen en bloeit in juli-augustus met fijne lilakleurige bloemen. Zijn mooie glanzende blad wordt zo’n 40 à 50 cm hoog en valt op in de schaduw. Deze Geranium is zo sterk dat hij het zelfs in de schaduw van coniferen goed doet, een plek waar velen zich niet aan wagen.

 

 

Droge schaduw is een uitdaging voor elke ontwerper en tuinaannemer maar met deze toppers kunnen de moeilijkste plekken een meerwaarde vormen voor de tuineigenaar en de natuur.