Menu

Terug naar Actualiteit >Dorp vol Energie - Beervelde

Geschreven op 18 mei 2022. - Geslaagde activiteit, Maatschappelijke dossiers

Pre-corona aangevraagd, eindelijk uitgevoerd. De Landelijke Gilde in Beervelde kreeg op 16 mei de langverwachte informatie avond over energie.

Karel Lhermitte stelde vast dat enkele jaren terug het thema niemand beroerde. Nu zijn er info avonden, energiehuizen, kranten met tips en véél commentaar. Punt is wel dat de gewone burger niet echt weet wat hij/zij moet doen. Vandaar onze Landelijke Gilden-actie, vraag het aan de juiste man of vrouw.

Jurgen Bauwens werkt voor het Energiehuis van Veneco. Hij voert op vraag van bewoners Energiescans uit en begeleidt nadien de uitvoering van energiebesparende investeringen. Zijn inbreng op de avond ging over ‘duurzaam verwarmen’. De verwarming heeft immers een aandeel van 71 % in de energiekosten van een huis. Hoofdboodschap: ISOLEER! Elke kilowatt die je niet nodig hebt, is de beste besparing. Een techniek zoals een warmtepomp is beperkter in warmte-afgifte dan de huidige ketels op fossiele brandstoffen. Jurgen meldde ook nog de veelbelovende techniek van de brandstofcel; naast de auto’s kunnen ze nu ook voor huisverwarming ingezet worden. Voorlopig nog met aardgas, maar dat moet later waterstof worden. Overheidshulp is er ook, zelfs vanuit de gemeente. Jurgen gaf aan waar de uitleg over subsidies te vinden zijn.

Walewijn Muylle, bestuurder bij de energiecoöperatie Energent, vertelde dat zijn bedrijf een veelvoud van taken opneemt i.v.m. hernieuwbare energie (windmolens, zonne-installaties en warmteprojecten). Energent met zijn 1.650 coöperanten, werd opgericht in 2013 door vrijwilligers, telt nu 11 medewerkers en bezit méér dan 11.000 zonnepanelen. Een aandeel kost 100 euro en dan ben je mede-eigenaar. Zeker doen, want naast een ‘profijt’ (jaarlijks dividend), investeer je in lokale tewerkstelling en lokale energieproductie waardoor de afhankelijkheid van het buitenland vermindert. Een illustratie van ‘Think Global, Act Local’. Dat we daar niet eerder aan dachten…

Goed een derde van de aanwezigen had al zonnepanelen. Er was bij de vragenronde dan ook veel aandacht voor het ‘energiedelen’ dat nu mogelijk is. Een andere nieuwigheid, de ‘energiegemeenschap’ werd geïllustreerd door te verwijzen naar de Duitse ‘Energiedörfer’. Energent doet iets gelijkaardigs door wijkrenovatie aan te bieden en deel te nemen aan projecten met warmtenetwerken.

Een boeiende avond.