Menu

Terug naar Actualiteit >Driekoningentaart!

Geschreven op 04 januari 2018. - Eten en drinken

Op 6 januari vieren we Driekoningen. De oorsprong van dit christelijke feest ligt bij de drie wijzen: Caspar, Melchior en Balthazar, die de ster vanuit het Oosten volgden om het pasgeboren kindje Jezus te vinden in Bethlehem. Op 6 januari herdenkt men de aanbidding der wijzen, de bekendmaking van het bestaan van Jezus aan de wereld. Het feest wordt zowel door protestanten als katholieken gevierd.

Ook de driekoningentaart maakt deel uit van deze traditie. Onze driekoningentaart of koningentaart is een bladerdeegtaart met amandelcrèmevulling, zoveel is zeker. Volgens sommigen zou de traditie van de frangipannetaart afkomstig zijn uit het Franse Pithiviers. Koning Karel IV werd er gevangen genomen in het bos van Orléans door een bende Hugenoten. Toen die hun vergissing inzagen, boden ze de koning de plaatselijke specialiteit aan. Dit was een bladerdeegtaart met paté, die de koning zo lekker vond, dat hij de maker tot patissier benoemde. Later werd de paté vervangen door amandelcrème en werd een boon in de taart verstopt. De taart wordt opengesneden en wie in zijn stuk de boon terugvindt, mag de kroon opzetten en zich die dag tot koning of koningin benoemen.

Maak je eigen koningentaart!

Recept (cfr. website VTM)

Benodigdheden: 500 g banketbakkersroom, 2 grote vellen bladerdeeg, 150 g broyage (half bloemsuiker en half amandelpoeder), 1 eigeel, 1 boon.

Werkwijze:

  • Doe de broyage en de banketbakkersroom onder elkaar en meng dit tot een glad geheel.
  • Doe het bladerdeeg in een ronde vorm en prik er met een vork wat gaatjes in. Smeer het mengsel er bovenop en verstop de boon erin.
  • Bedek de taart met het tweede vel bladerdeeg en prik ook daar enkele gaatjes in. Smeer de rest van het mengsel er bovenop en smeer dit in met eigeel.
  • Bestrooi met bloemsuiker en bak de taart 35 minuten op 180°C.