Dubbeldopboontjes? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Dubbeldopboontjes?

Geschreven op 04 juni 2020. - Eten en drinken
Ik ben Carine en werk voor Landelijke Gilden, vooral aan tuinevents zoals Open tuinen en de Radio 2 Tuindag, maar ook aan verschillende toffe projecten rond eten en drinken.
 
 
 
 

Dubbeldoppen?

Vast een typisch Nederlands woord, bedenk ik, snuisterend door recepten met tuinbonen. Ik heb er in elk geval nog nooit van gehoord. Maar ik moet dan ook beschamend toegeven dat ik nog nooit tuinbonen heb klaargemaakt.

Met twee vegetariërs en twee flexitariërs in het gezin eten we veel groenten, heel veel groenten. Om niet elke week hetzelfde op tafel te zetten hebben we een groenteabonnement bij de plaatselijke boer. Alle groenten die we wekelijks ophalen zijn dus seizoens- en streekgebonden en komen vers van het veld. Alleen weet je pas enkele dagen voordien wat er in je pakket zit. Dat is niet handig hoor ik je denken? Klopt. Zeker niet voor een organisatiefreak zoals ik die elke week een 7-dagen-menu opstelt en met een gedetailleerde lijst boodschappen doet. Maar zo’n abonnement daagt wel uit om nieuwe dingen te proberen. Dat is tof. Als grote groenteliefhebber kan ik daar enorm van genieten. Deze keer worden het dus tuinbonen met pasta.
 
Dankjewel google om uit te leggen hoe ik ermee aan de slag ga. In de grote peulen zitten boontjes die eruit moeten. Oeps, ik hou de helft over van het originele volume. Dan moet ik de boontjes enkele minuten koken, onder koud water spoelen en zodra ze afgekoeld zijn, van hun vliesje ontdoen. Aha, twee keer doppen dus. Ze floepen uit hun vlies en opnieuw is de hoeveelheid gehalveerd ... Met enkel tuinbonen als groente gaan we er dus niet komen, zoveel is zeker.
 
Even improviseren dan maar. Ik heb nog rode bietjes liggen en in de tuin groeien verschillende soorten pluksla. Beide zijn ideaal als bijgerecht voor een pasta en om het aandeel groenten te verhogen.
 

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg tuinbonen, om 250 g over te houden
1 grote courgette
4 rode bietjes
2 el groene pesto
2 bollen mozzarella
bakboter
zongedroogde tomaatjes in olie
gemengde sla (raketsla, mosterdsla, jong spinazieblad ...)
500 g pasta
ahornsiroop
enkele blaadjes basilicum
peper en zout

 

Bereiding:

Kook de gewassen rode bietjes in de schil tot ze gaar zijn en laat afkoelen. Zodra ze afgekoeld zijn gaat de schil er gemakkelijk af. Het ziet eruit als een bloedbad en vlekken van bietensap uit je kleren krijgen is een hele klus. Draag dus handschoenen of doe zoals ik, pel ze op een bord met vork en mes. Het gepruts valt best mee en je spaart er een paar plastieken handschoenen mee uit. Snij in blokjes of reepjes.
Meng de verschillende slasoorten en zongedroogde tomaatjes in een slakom. De olie op de tomaatjes geeft meteen een lekker smaakje aan de salade.
Was en snij de courgette in blokjes, zaadlijsten inbegrepen en bak ze mooi bruin in boter. Voeg enkele eetlepels groene pesto toe en vervolgens de gedubbeldopte (het blijft toch een grappig woord) tuinboontjes.
Bak intussen de rode bietreepjes aan in wat boter en overgiet met enkele lepels ahornsiroop. Kruid met peper en zout.
Kook de pasta beetgaar en voeg toe aan de courgettes en tuinboontjes.
Verkruimel de mozzarella en meng hem onder de pasta. Werk af met peper, zout en enkele basilicumblaadjes.

Aan tafel!