Menu

Terug naar Actualiteit >E-inclusie in de gemeente. Nu subsidie aanvragen

Geschreven op 14 september 2022. - Nieuws, Maatschappelijke dossiers

Het Vlaamse beleid heeft een actieplan ‘Iedereen Digitaal’. Lokale besturen spelen daarin een belangrijke rol omdat zij het dichtst bij de burger staan. Het doel van het actieplan is dat ieder lokaal bestuur tegen 2024 een eigen digitale inclusiewerking heeft. Het is immers géén geheim dat niet iedereen kan profiteren van de kansen die de digitale wereld biedt. Wie in deze tijd informatie zoekt of wil geholpen worden, moet beschikken over vaardigheden en/of de juiste aansluitingen die een gewoon telefoongesprek overstijgen. Het lijkt op het eerste zicht een individueel probleem, maar gelukkig, en daarvoor is dit actieplan bedoeld, ziet de overheid dit als een collectieve verantwoordelijkheid.

Gemeentebesturen kunnen nog vóór 26 september subsidies aanvragen voor hun e-inclusie projecten. Ilse Mariën*, VUB onderzoeker e-inclusie en adviseur minister B. Somers: “De subsidie aanvraag is zeer laagdrempelig gehouden. De subsidieperiode loopt van november 22 tot december 24. Het is aan te bevelen hiermee aan de slag te gaan.”

Per gemeente is er een maximum bedrag voorzien. Met de lijst is te leren dat de kleine gemeenten hoogstens bedragen van enkele duizend euro kunnen claimen. Hiermee is niet echt veel te realiseren, denk bv. aan de loonkost van een coördinator. De aanbeveling is natuurlijk om samen te werken;  de interlokale of intergemeentelijke organisatie kunnen hierbij dienstig zijn.

* Ilse Mariën geeft een lezing op de plattelandsacademie van 8 november.