Menu

Terug naar Actualiteit >Een geslaagde start van Kinrooi, Dorp in de Kijker

Geschreven op 27 maart 2018. - Nieuws, Actie(f) in je dorp
Opening Ontdek het Dorp in Kinrooi, Dorp in de Kijker

Op zondag 25 maart vond de opening van Ontdek het Dorp plaats in Kinrooi. Het was tevens de start van Kinrooi, Dorp in de Kijker.

'Ontdek het dorp' is een Leaderproject waarbij Landelijke Gilden en Innovatiesteunpunt in 14 Limburgse dorpen de dorpsbewoners samenbrengen om een wandeling uit te werken. De afgelopen maanden werden in drie delen van Kinrooi drie verschillende wandelingen uitgewerkt, met steun van gemeente Kinrooi. Volgend op de mooie openingen in Geistingen (11 maart) en Molenbeersel (18 maart) vond op 25 maart de opening in Kinrooi plaats. Na een welkomstspeech van voorzitter Mark Lemmens en burgemeester Jo Brouns werd de zitbank van Ontdek het Dorp ingehuldigd. Deze zitbank is tevens de startplek van de wandeling. Vervolgens konden zo’n 200 deelnemers de wandeling inwandelen. Onderweg werd er uitleg gegeven over de bezienswaardigheden waarlangs de wandeling leidt, en werd ook de innerlijke mens versterkt met enkele lekkernijen.                                            

Nadat de deelnemers terug op het Dorpsplein waren aangekomen, vond er een feestelijke receptie plaats in café Malpertuus. Dit legendarisch ‘Kinders’ café, vroeger bekend om zijn gezellige avonden en lange nachten, zal binnenkort afgebroken worden. De Landelijke Gilde van Kinrooi slaagde erin om het nog één keer om te toveren tot een gezellige plaats voor een hapje, een drankje, een babbel en zelfs een dansje. Na een lange avond en een gezellige nacht kon het tijdperk van Café Malpertuus mooi worden afgesloten.

Zo startte Landelijke Gilde Kinrooi feestelijk als ‘Dorp in de Kijker’. Kinrooi is in 2018 immers het Limburgs Dorp in de Kijker. Niet toevallig mag Landelijke Gilde Kinrooi dit jaar zijn 110-jarig bestaan vieren. Om nog beter te  kunnen tonen hoe mooi Kinrooi is, vindt er op zaterdag 21 april vanaf 20.30 ‘Kinrooi opgelicht’ plaats. Dit is een dorpswandeling, waarbij het parcours feeëriek verlicht is met 10.000 theelichtjes. Onderweg stellen verschillende Kinrooise verenigingen zich aan je voor en geniet je ook van een toneelstukje. Na de wandeling is er in de fanfarezaal live-muziek van Fout&Fun. Start en inschrijven in de fanfarezaal (Breeërsesteenweg 316, 3640 Kinrooi).

Op zaterdag 19 augustus organiseert Landelijke Gilde Kinrooi een fietstocht doorheen het mooie Kinrooi en de fijne deelgemeentes. Op verschillende plekken langs het parcours staan er gidsen die een woordje uitleg geven over de bezienswaardigheden. Afsluitend is er een gezellige barbecue (vooraf inschrijven verplicht). Start en inschrijven voor de fietstocht kan die dag vanaf 13 uur aan Nelisveld, Kinrooi.

Meer info over de wandelroutes van Ontdek het Dorp vind je op http://www.ontdekhetdorp.be. Op kinrooi.landelijkegilden.be ontdek je meer informatie over hun activiteiten.