Menu

Terug naar Actualiteit >Een oorwormpotje maken

Geschreven op 08 juni 2016. - Tuinieren
schooltuin, oorwormen vangen

Maak van de oorworm je bondgenoot in de strijd tegen bladluizen of ander gespuis in de tuin. Vanuit zijn schuilplaats trekt de oorworm in het donker op rooftocht. Vanaf nu is elke oorworm welkom in de schooltuin.

 

De oorworm als bondgenoot

De oorworm is een gevleugeld insect

Nochtans vliegen ze zelden of nooit. Ze kruipen het liefst tussen smalle spleetjes. Het zijn nachtdiertjes die zich overdag verbergen voor de vogels. Want vogels lusten wel een krokant oorwormpje. Oorwormen verbergen zich in bloemen, onder bladeren of tussen boomschors. Daar is het een beetje vochtiger. Vandaar vertrekken ze ’s nachts op rooftocht en vreten de bladluizen die onze groenten en bloemen belagen.

Oorwormen zijn dit beestjes met twee tangachtige aanhangsels achteraan. Als ze zich bedreigd voelen, steken ze die omhoog. Dat ziet er afschrikwekkend uit maar eigenlijk zijn ze ongevaarlijk. Ze kunnen niet steken of bijten en een knijpje van die tangetjes kan je misschien wel voelen, maar doet geen bloed vloeien.

Tijdens de winter zijn oorwormen niet actief. Dan verbergen ze zich op een vorstvrije plek (in de grond bijvoorbeeld). Daar leggen de wijfjes hun eitjes en blijven ervoor zorgen tot de jongen uitkomen. Die jonge oorwormpjes lijken al heel sterk op de ouders en moeten niet zoals een vlinder een hele gedaanteverwisseling doormaken.

 

Weg met de vooroordelen

Neen, een oorworm is geen worm en neen, hij kruipt niet in je oor.

 

Oorwormen lokken

In de zomer leven oorwormen in groepen samen. Overdag verscholen in een donker plekje, ’s nachts trekken ze op rooftocht. Benut zijn vraatzucht door in de schooltuin een schuilplaats te voorzien. Vanaf mei zullen ze er graag inkruipen en zolang er voedsel in de buurt is, blijven ze daar wonen. Een oorwormpotje is gemakkelijk zelf te maken.

Maak een bundeltje met het hooi, stro of lang gedroogd gras. Bind het samen met een touw en zorg dat het bundeltje lang genoeg is zodat het onderaan uit een terracotta potje steekt. Trek het touw door het afvoergaatje van de pot en maak een lus in het touw zodat je het geheel kan ophangen in een boom. Maar eerst zet je de pot een week lang op het gras om de oorwormen de kans te geven er in te kruipen. Daarna verhuis je de pot naar de planten die je wil beschermen. Hang de pot in een fruitboom die last heeft van bladluizen of leg de pot tussen groenten in de moestuin.

In plaats van een terracotta potje kan je ook aan de slag met recyclagemateriaal en een heksenmuts maken van stevig plastiek of karton. Of maak een ‘potje’ uit klei, in de vorm van een kegel, een bol, een appel of peer: het maakt niet uit. Een stevig opgerolde strook golfkarton voldoet ook op droge dagen. Leg de rol op de grond of bind hem aan een boom of tak.

 

Oorwormen zijn niet alleen verlekkerd zijn op bladluizen

Ze houden ook van dahlia’s of knabbelen ook wel eens graag aan een mals blaadje. Gebruik dan het oorwormpotje om de oorwormen overdag te vangen en ze met pot en al te verhuizen naar andere oorden.

 

Leuke link

Praktische demonstratie van een oormwormpotje op schooltv.nl