
Misschien heb je er al eens iets over gelezen: een pizzabodem gemaakt van bloemkool. Op internet zijn er verschillende recepten te vinden om dit eens uit te proberen. En geef nu toe, het klinkt aanlokkelijk: bloemkool is veel gezonder dan het klassieke pizzadeeg en bovendien bevat deze bodem geen gluten.
Ideaal dus voor een gezond en glutenvrij dieet. Maar is dit gerechtje ook zo aantrekkelijk als je op het eerste zicht zou durven denken? Wij deden de test!
Wij kozen ervoor om aan de slag te gaan met dit schijnbaar eenvoudige en duidelijke recept van Weekend Knack. Een bloemkool, een ei, wat Parmezaanse kaas en kruiden, meer heb je niet nodig om aan je gezonde bodem te beginnen.
Geen verspilling
Bij de éérste stap komt onmiddellijk één van de voordelen van dit 'deeg' naar boven. Je kan de hele bloemkool gebruiken, dus ook de stam en niet enkel de roosjes. Je verspilt dus niets van deze gezonde groente! Meer nog, om één pizza te maken, heb je ook echt een volledige grote bloemkool nodig. Je zult nog versteld staan hoe weinig er straks van zal overblijven. Dat is meteen ook een eerste nadeel aan dit recept. Als je dit moet maken voor een gezin met vier of vijf flinke eters, ben je voor een lange tijd vertrokken in je keuken. Reken op 1 bloemkool voor 1 pizza. Wij deelden de pizza met twee volwassenen en hebben achteraf nog met veel smaak een dessertje gegeten.
De pizzabodem
Versnijd de bloemkool in stukken en maal deze fijn met je keukenrobot. Moeilijk is dit niet maar het duurt toch wat langer dan gehoopt. Vervolgens spreid je de korrels uit op een bakplaat en gaan ze voor een kwartier de oven in. Dit moment kan je goed gebruiken om je keukenrobot af te wassen en op te ruimen en aan je pizzasaus te beginnen.
Na een kwartiertje haal je de gegaarde korrels uit de oven en laat je ze even afkoelen. Met behulp van een keukenhanddoek moet je nu zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool knijpen. Dit is één van de cruciale fases van dit recept. Als je er niet genoeg vocht uitkrijgt, zul je een heel wakke pizzabodem hebben. Al snel blijkt dat dit makkelijker gezegd is, dan gedaan. De eerste handdoek is al quasi onmiddellijk helemaal doorweekt van het warme vocht dat de bloemkoolpasta vrijgeeft (echte korreltjes kan je het nu niet meer noemen). Al snel komt er een tweede handdoek bij kijken. Uiteindelijk leidt dit tot twee vuile handdoeken, inclusief onfrisse geur, en steek het gebrek aan geduld de kop op. De honger wint het van de grondigheid en we beslissen om met deze pasta verder te gaan in plaats van het resterende vocht eruit te knijpen.
In een kom meng je het ei, de Parmezaanse kaas en de kruiden onder de bloemkool. Dit spreid je uit op de bakplaat tot de bodem de vorm heeft van je keuze.
Je bakt de bodem opnieuw een kwartiertje af. Werk intussen verder aan je pizzasaus en bereid je voor om de pizza te beleggen.
De bodem komt mooi goudbruin uit de oven en is snel belegd. De hele pizza gaat snel in de oven. Eens de kaas gesmolten is, is de pizza klaar!
Proeven
Rest ons enkel nog het belangrijkste moment: proeven! Doorstaat deze gezonde, glutenvrije bodem de vergelijking met een 'echte' pizzabodem?
Qua textuur niet echt: de bodem is niet wak maar ook niet krokant, eerder wat brokkelig. Misschien kan een tweede ei (en meer geduld bij het uitknijpen) hier een oplossing voor zijn? Op gebied van smaak ook niet helemaal: de bodem proeft (gelukkig?) niet echt naar bloemkool maar is wel duidelijk anders dan een normale pizzabodem. Een echte pizza-fanaat zal je hier dus niet snel mee overtuigen. Wie dan wel? Iedereen die houdt van een gezonde en/of glutenvrije versie van de klassieke pizza, en niet terugdeinst voor wat extra werk in de keuken!
Voordelen | Nadelen |
|
|