Menu

Terug naar Actualiteit >Een #Plattelandskost-receptje cadeau: varkensgebraad met rabarber

Geschreven op 15 mei 2019. - Nieuws, Eten en drinken

Dit receptje vind je samen met 15 andere unieke recepten in het boekje Plattelandskost. Ter gelegenheid van de Week van het Varken laten we jou meegenieten van een heerlijk receptje van de hand van William, huiskok van Landelijke Gilde Westrode. Extra pluspunten voor de rabarber, momenteel een echt seizoensproduct! 

 

Varkensgebraad met rabarber uit Westrode

750 g varkensgebraad, 
klont boter, 
lichte siroop van 3 delen honing en 2 delen water, 
300 g ui, 
1 grote teen look, 
tijm, laurier, 
½ l Barbãr (honingbier), 
1 grote steel rabarber, 
peper en zout

Snijd de ui en knoflook fijn en laat smoren in de boter, voeg de kruiden toe. Overgiet de ingrediënten met bier zodra ze mooi gekleurd zijn en laat sudderen tot ze gaar zijn. Pel de rabarber, snijd in kleine stukjes en kook in de lichte siroop van honingwater. Kruid het vlees met peper en bak aan, laat het verder garen in de oven en kruid pas daarna met zout. Schik het bord met een schijf varkensgebraad, daarbovenop de bierbereiding en de rabarber ernaast. Dien op met ‘pommes château’ of gebakken aardappelblokjes.

William ‘Duck’

William, altijd actief geweest in de voedingssector, geeft al jaren kookles in de afdeling. Landelijke Gilde Westrode nodigt wel eens een gastkok uit. Memorabel was een Chinese kok – mét tolk – die hen wat kneepjes uit de Oosterse keuken bijbracht. Hij deed zowat alles met een bijl, zelfs het pellen en flinterdun snijden van een ei. Nieuwsgierig naar nieuwe smaken kon William het niet laten van de Chinese pikante saus te proeven. Zijn gretigheid bezorgde hem een mond vol vuur en een kwartier ‘Donald Duck-praat’. Duizendpoot William schrijft ook elke maand een gerecht voor het maandblad van de Vlaamse imkersbond, uiteraard met honing als een van de ingrediënten. Voor dit gerecht combineert hij honing met rabarber, een gewas dat in zowat elke tuin in Westrode en omgeving groeit. De zure toets van de rabarber doorbreekt in dit gerecht het zoete van ajuin en honing. 

Landelijke Gilde Westrode
William van Hemelrijck
gewestafgevaardigde

De ‘Week van het varken’ loopt van 13 tot 18 mei 2019 en is een initiatief in het LIONS-project (Limburgs Agrarisch Ondernemerschap Stimuleren), een project van Boerenbond en het Innovatiesteunpunt, mogelijk gemaakt met de financiële steun van de Provincie Limburg, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met de 'Week van het varken’ willen we onze Limburgse varkenshouders en hun varkensvlees gedurende een week positief naar buiten brengen. We focussen op het gezonde en smaakvolle karakter van het varkensvlees. Daarnaast willen we ook de fierheid voor het vak in de kijker zetten.