Menu

Terug naar Actualiteit >Een smakelijke kerst

Geschreven op 21 december 2017. - Nieuws, Eten en drinken, Landbouw
Kerstmenu

In de aanloop naar Kerstmis volgen we 4 van onze Boerenbondleden uit verschillende sectoren bij hun drukke werkzaamheden. Het gaat om groenteteler Bart Bruyninckx, melkveehoudster Annick Jehoul, vleesveehouder Werner Aerts en aardappelverwerkster Céline De Munck. Je hoort van henzelf waarmee ze bezig zijn in de laatste dagen van 2017. Want zonder land- en tuinbouwers zou de feesttafel er met Kerstmis veel minder lekker uitzien!

Chiconettes van de groenteteler

Bart Bruyninckx, chiconetteteler uit Messelbroek:

"We maken ondertussen al bijna 20 jaar chiconnettes (miniwitloofjes). Binnenkort met de feestdagen past dit uiteraard perfect op een mooi versierd bord, samen met een lekker stukje vlees en een kroketje! Dus is het alle hens aan dek. Als ik eerlijk moet zijn, hou ik wel van de drukte. Met deze koude dagen is het hier binnen best aangenaam werken. En wat het nog leuker maakt is de ploeg gemotiveerde medewerkers. Nu nog even de kerstballen en de lichtjes hangen in de refter en dan zijn we er helemaal klaar voor."

 

 

Aardappelproducten van de aardappelteler en -verwerker

Céline de Munck, aardappelteelster en -verwerkter aan het woord:

"Wat voor mijn opa begon als een hobby, is vandaag uitgegroeid tot een volwaardig landbouwbedrijf." Al in 1960 kreeg Ghislain de Munck de microbe van het boeren te pakken. Van thuis uit kreeg hij enkele hectare grond mee. Met zijn spaarcenten huurde hij een klein boerderijtje. Wat begon met 5 koeien, werd al snel een stal vol. De passie voor het boeren zat duidelijk in het bloed bij familie de Munck. Zowel zoon Patrick als kleinzoon Joachim draaien al jaar en dag mee in het familiebedrijf.

"Door de jaren heen breidde het areaal aardappelen fors uit. Er werd nagedacht over hoe we zelf een meerwaarde kunnen creëren voor onze eigen producten. Zo ontstond het idee om aardappelen te verwerken tot friet. Om het product alle eerbied aan te doen, werken we uitsluitend met verse producten. Dit betekent dat we 7 dagen op 7 bezig zijn met de verwerking en levering van frieten, krielaardappelen, geschilde aardappelen … Aangezien de horeca zijn topdagen kent in het weekend, betekent dit dat ook wij in het weekend een tandje bij moeten steken."

"De feestdagen zijn een periode van warmte en gezelligheid. Veel mensen gaan samen op restaurant of nodigen familie en vrienden bij hen thuis uit om kerst en nieuw te vieren. Wat is een feestmaaltijd zonder aardappelen? Frieten, kroketten, gratin of dauphinoise is een onmisbaar deel van het feest menu. Voor ons dus een drukke periode. Zelfs wanneer we op oudjaar net dat glaasje te veel op hebben, moeten we de volgende dag terug paraat staan. Doordat wij ook veel samenwerken met restaurants en traiteurs veranderen bestellingen nog tot op het laatste moment. Zo gebeurt het dat wij zelfs op kerst- of nieuwjaarsdag de baan op moeten. Dit alles kunnen wij enkel realiseren doordat iedereen binnen het gezin steeds klaarstaat om bij te springen. Maar de feestperiode is niet alleen hard werken voor ons. Ook wij kunnen van deze periode genieten met iedereen die ons nauw aan het hart ligt. En hierbij kunnen frietjes niet ontbreken!"

 

Vlees van de vleesveehouder

Werner Aerts, uitbater van 't Zwarthof in Zoersel aan het woord:

 

"Ik wil het niet hebben over het slachten… wel over het onoverkomelijke feit dat het geslacht van een landbouwhuisdier allesbepalend is. Haantjes van legkippen zijn zo ongewenst dat ze vaak niet ouder worden dan enkele uren, ramlammeren zijn sowieso nog het jaar van hun geboorte bestemd voor de slacht, stiertjes van melkkoeien worden bestemd voor kalfvlees.

 

Vleesvee houden vond ik altijd zo’n mooie sector omdat de stieren bij ons wel bijna twee jaar worden: een volwassen leeftijd. Maar de feiten zetten me aan het denken om het anders te gaan doen.

Vandaag de dag moet je als vleesveehouder je vlees zelf vermarkten om rond te komen. We verwennen onze klanten zo hard dat ze we enkel vlees van koeien aan de man brengen. En bij ons verhaal zeggen we het zelf: deze koeien zijn een zestal jaren oud en hebben enkele zomers in de weide gelopen. Hun spieren bevatten bij het afmesten iets meer vet, wat zorgt voor de uitstekende smaak.

Vleesstieren, zeggen we altijd, zijn bestemd voor de supermarkten: mager, gezond en mals vlees. Zij het niet dat door het aanbod van goedkopere Argentijnen of Ieren of door melkrassen zoals Holstein het aanbod groter is dan de vraag.  Zo hadden we onze vleesstieren meer dan vier weken geleden als ‘klaar voor de slacht’ aangeboden aan de slachterij.  Pas vorig weekend gingen ze op transport.  We wuifden 5 mooi gevormde dikbilvleesstieren uit, pure brokken krachtvlees, gezond en vitaal. Drie weken hebben we ze langer dan voorzien gevoederd met alles wat ons land te bieden heeft. En wat blijkt als we de afrekening krijgen? Aan die prijs scheuren we onze broek.  Dat terwijl we stilaan koeienvlees te kort komen, zeker in deze drukke kerstperiode. 

En wat doet een boer dan terwijl hij zijn vlees aan ’t snijden is.  Nadenken over hoe ’t anders kan. Was het vroeger beter? Toen spande men de os voor de ploeg, en als hij oud en versleten was werd hij opgegeten. En was het ook geen os die kindeke Jezus warm hield in de stal?"

 

Kerststronken van de melkveehoudster

Annick Jehoul, melkveehoudster en uitbaatster van 't Rorenijsje aan het woord:

"Samen met mijn echtgenoot Jos Braeken baat ik in Opitter melkveebedrijf 't Rorenijsje uit. In 1999 startten we met de verwerking van de melk tot ijs. Jos en Stef nemen de verzorging van 230 stuks meelkvee voor hun rekening. Ik bekommer mij om de zuiververwerking. Een gedeelte van de melk van onze koeien wordt gebruikt om er liters ijs van te maken."

"We maken niet alleen ijs, maar in deze periode van het jaar ook kerststronken, ijstaart en ijsgebakjes. Door het jaar maken we 26 verschillende soorten ijs. We haalden onlangs de kerstversiering boven en toverden onze zaal in een mooi kerstkleedje om familiefeesten in een sfeervol kader te laten plaatsvinden. Ook dit jaar kijken we weer uit naar de eindejaarsfeesten om onze klanten een heerlijk dessert te kunnen aanbieden. Wij genieten echt van Kerstmis: de heerlijke maaltijden, de cadeautjes, de kerstboom met de vele lampjes ... Het hoort allemaal bij een gezellig en vredevol samenzijn."