
Het is binnenkort weer uitkijken naar de oogst van rabarberstengels, om ze te verwerken in de lekkerste gerechten! Rabarber is niet alleen heel lekker, er vallen ook heel wat weetjes te rapen over deze groente! Daarom zijn hier 5 historische weetjes over rabarber.
Een ‘barbaarse’ plant
We vinden rabarber terug onder de wetenschappelijke naam ‘rhuam rhabarbarum’. Een naam met Latijnse oorsprong, waar de Romeinen voor iets tussen zitten. Zij zouden de wortels van een rabarberplant hebben meegenomen tijdens één van hun tochten door een ‘barbaars’ gebied gelegen aan de Rha rivier. Omdat de plant afkomstig was uit een ‘barbaars’ gebied gelegen aan de rivier ‘Rha’, kreeg de plant dus de Latijnse naam ‘rhabarbarum’.
Eerst een medicijn
Ongeveer 5000 jaar geleden gebruikte een deel van de Aziatische bevolking gedroogde rabarberwortels als een geneesmiddel. Pas 2000 jaar later werden gedroogde rabarberwortels ook gebruikt in de Griekse en Romeinse medicinale wereld.
Marco Polo
De Venetiaanse handelaar en ontdekkingsreiziger Marco Polo, ontdekte tijdens zijn reis door Azië in 1271, hoe de gedroogde rabarberwortels werden verhandeld naar verschillende uithoeken van de wereld.
Overzee
De Verenigde Oost-Indische Compagnie bracht rabarber naar Europa. Maar omdat het transport te duur was, Probeerden enkele apothekers zelf een rabarberplant te telen, zoals ze dat deden met aardappelen en tomaten. In de 17de eeuw ontdekte John Gerard, de hofbotanicus van de Engelse koning Charles I, dat de stengels van de plant eetbaar zijn. Pas rond 1750 kreeg rabarber meer bekendheid als groente en werd het populairder om deze te verwerken in gerechten.
Geluk bij een ongeluk
In het begin van de 19de eeuw werd in Engeland ‘per ongeluk’ ontdekt dat als je aarde over de wortels doet, de rabarberplant begint te groeien en dat rabarber in het donker geforceerd kan worden.
Bij ons
Rond 1850 begon men ook rabarber te telen in Duitsland. Pas in 1900 ging de rabarberteelt ook in België en Nederland van start.