Een tattoo, een cruise of … naar Lourdes gaan? | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Een tattoo, een cruise of … naar Lourdes gaan?

Geschreven op 18 oktober 2018. - Nieuws, Zingeving en solidariteit
Op reis naar Lourdes

De bedevaarten van de Landelijke Beweging hoeven we je niet meer voor te stellen. De klassieker onder de bedevaarten blijft Lourdes. De beleving ervan is met de jaren gewijzigd. Onze (groot)ouders gingen voor 10 dagen op huwelijksreis naar Lourdes. Later werd dat een midweek of een weekend. Nu is de tweedaagse vliegtuigtrip een succes. Waarom gaat iemand vandaag nog naar Lourdes? Wij gingen op maandagochtend 10 september mee en vroegen het, benieuwd zoals we zijn, aan enkele deelnemers.

Een tattoo, een cruise of … naar Lourdes gaan?

Christiane is 55 jaar en woont in het Vlaams-Brabantse Langdorp. Samen met haar man heeft ze twee volwassen zonen: Kristof (33) en Pieter (28).

Christiane vertelt ons waarom ze zo graag naar Lourdes gaat: “Sommige mensen dromen op hun vijftigste van een tattoo, anderen van een cruise en ik droomde ervan om samen met mijn moeder naar Lourdes te gaan."

 

" Van in het begin koos ik voor de eendaagse (sinds vorig jaar tweedaagse) omdat ik mijn gezin niet te lang in de steek wou laten. Dat dagje Lourdes viel zo goed mee dat we besloten om het elk jaar opnieuw te doen. Dit jaar al voor de zesde keer! Al snel volgden enkele kennissen ons voorbeeld: een tante, een buurvrouw, mijn schoonmoeder, mijn vriendin en nu ook voor de tweede keer mijn man."

"Lourdes is zo vertrouwd geworden. Voor mij is het ieder jaar weer thuiskomen bij Maria. Want daar gaan we voor, om Maria een gunst te vragen en haar te bedanken voor het afgelopen jaar. Ondertussen zijn de kinderen het huis uit, maar we kiezen nog steeds voor de tweedaagse. Mijn man is duivenmelker en die beestjes kunnen we, samen met de hond en de kat, niet te lang alleen laten.”

 

Jonge ouders gaan ook naar Lourdes

Wie denkt dat jonge mensen (gezinnen) vandaag niet maar naar Lourdes (durven) gaan, heeft het verkeerd voor! In de luchthaven komen we Nele en Dave tegen. Ze zijn een beetje overweldigd door de omgeving, want het is de eerste keer dat ze het vliegtuig nemen. Nele is 31 jaar en kinderverzorgster. Dave is 35 jaar en melkveehouder. Ze hebben drie kinderen: Mien (6), Kaat (4) en Tuur (1).

“We zijn pas verhuisd van Loenhout naar Essen-Wildert. In Loenhout hebben we zeven jaar gemolken op een boerderij die we huurden. In Essen-Wildert hebben we een nieuwe melkveestal gebouwd bij de ouders van Nele”, vertelt Dave."

"Nele is lid van KVLV. Toen ze een lotje kocht, was het niet de bedoeling om de reis naar Lourdes te winnen, maar toch twijfelde ze niet om te gaan toen ze getrokken werd. Nele vertelt: “We zijn nog nooit echt op reis geweest. Met het melkveebedrijf hebben wij sowieso niet de kans om dikwijls weg te gaan. We stellen dit altijd uit. Er is altijd wel iets op de boerderij. De mensen rondom ons vertelden ons dat we moesten gaan. Onze vrienden snapten ons niet goed en lachten er wat mee."

"Aangezien wij nog nooit gevlogen hadden, maakte dit de reis nog extra speciaal! We vonden de reis zeker geslaagd. De geschiedenis en de imposante kerken spraken ons wel aan. De kruisweg en de kaarsjesprocessie waren ook de moeite. Er hangt een warme sfeer op het heiligdom, alleen al omdat mensen uit alle hoeken van de wereld allemaal voor hetzelfde doel daar zijn. Je ziet er ook wel veel miserie, maar is het is wel knap dat ze daar zijn en kracht putten uit hun geloof. Wat ons ook zal bijblijven is de hechte groep. In het begin kenden we niemand en direct was er een klik met iedereen of we ze al jaren kenden. Volgens mij komt dit ook omdat we allemaal dezelfde landelijke interesses hebben!"