Een tuin langs de waterkant | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Een tuin langs de waterkant

Geschreven op 06 juli 2020. - Nieuws, Tuinieren

Het zou de eerste deelname aan Open tuinen geweest zijn, maar een lelijk virus besliste er anders over. De tuin én B&B bleven dicht voor bezoekers, de zwemvijver bleef rimpelloos. Tuineigenaar Andy Heremans gebruikte die verplichte vrije tijd én het prachtige voorjaarsweer om de tuin nog mooier te maken.  

Een tuin moet je zien, ruiken en voelen. Ervan dromen kan ook, tijdens een telefonische babbel met Andy . 

Dag Andy, hoe ben je aan je tuin begonnen? Want een tuin van 38 are is behoorlijk groot.

Andy: We wonen hier nog maar een dik jaar en toen we dit huis kochten was er al een tuin. Wel wat kaler en strakker. Met een zielig sierappeltje in het midden van een groot gazon. Dat boompje werd het startpunt van onze aanpassingen en intussen is het een fantastische blikvanger geworden.  

Wat is het leukste plekje in de tuin? 

Tijdens de Coronasluiting hebben we een steigerterras aangelegd langs de Ziepbeek, het is een oase van rust geworden met een mooi uitzicht en een heerlijk zengevoel. Sinds de B&B weer open is, is dit plekje meteen de favoriet geworden van onze bezoekers. Zelf verkies ik de loungehoek naast de zwemvijver, het is mijn plekje om tot rust te komen. 

Welke plant koester je? 

Op ons terras dicht bij het huis staat een vaantjesboom. Tijdens de bloei in het vroege voorjaar lijkt de boom vol witte zakdoeken te hangen. Daarna komen de bladeren en komen de vruchtjes die lijken op vijgen. Ze zijn niet eetbaar maar heel de winter door decoratief. Net zoals de maretakken die in onze bomen leven. Onze gasten kunnen tot rust komen onder de maretak, kan het nog romantischer? 

Vanwaar jouw passie voor tuin? 

We zijn geen tuiniers die van elke plant de Latijnse naam kennen en alle details die daarbij horen. We houden van een tuin die rust uitstraalt en kiezen de planten in functie daarvan. Het moet allemaal een geheel vormen met elkaar, met de vijver, de terrassen en de natuur langs de Maasoever.

Hoe past het Open tuinen-thema ‘Tuin van de toekomst’ bij jouw tuin? 

Door het maken van schaduwplekken. We hebben veel bomen in onze tuin die niet meer zo piepjong zijn. Dus denken we al aan opvolgers. Waar gaan we die planten? Welke soort gaan we kiezen? Zodat er meteen vervanging klaar staat als een oudere boom wegvalt. Ook het water in de tuin brengt verkoeling. Voor de beplanting kijken we uit naar siergrassen, die goed tegen de droogte kunnen. 

Plannen voor Open tuinen? 

We wilden onze tuinpoort openzetten voor een wandeling doorheen de tuin tot aan de Maas. Extra openingsdagen hebben we deze zomer niet, onze gasten van de B&B krijgen nu alle aandacht en rust die ze verdienen. De voorbij drie maanden hebben we de wandelroute verfijnd en bewegwijzerd, klaar dus voor volgend jaar. 

Deze romantisch ecologische vijvertuin met B&B vind je terug in Maasmechelen, aan de Grotestraat 94.

Meer lezen over 'Tuin van de toekomst' doe je hier