Menu

Terug naar Actualiteit >Eigentijds samenwonen … het kan zeker!

Geschreven op 09 augustus 2021. - Nieuws, Senioren, Maatschappelijke dossiers
Expo Housing Apart Together

De expo Housing Apart Together, dicht bij het Eilandje in Antwerpen, toont heel wat projecten van divers samenwonen. Naast de meer-generatiewoning zijn er ondertussen nieuwe groepsvormen ontstaan met oude en jonge singles, koppels, veelkoppige families met al of niet een zorgrelatie die samen een pand bewonen en beheren.

Housing Apart Together, een initiatief van Architectuurwijzer, toont welke aanpassingen hiervoor nodig zijn en wat het verschil is met het ‘grote woonideaal’, te weten ‘de vrijstaande woning voor één gezin met tuin’.

Zowel stedelijke als plattelandsprojecten worden getoond. Gaande van een verbouwde vierkantshoeve in de dorpskern, over de herindeling van een kasteel en een begijnhof tot nieuwbouw en hergebruik. Even zoveel voorbeelden hoe creativiteit en een ander woonideaal tot kwalitatieve woonomgevingen kunnen leiden.

Curator Peggy Totté* nam in haar derde editie ook projecten op uit  Antwerpen met veel aandacht voor senioren en gezinnen. Dicht bij de loods met Bar Paniek en de expositieruimte, ligt trouwens het project ‘Houtdok’. Hier bouwt AG Vespa 25 gezinsvriendelijke, gestapelde wooneenheden met collectieve ruimtes en een binnentuin.

Eén ding is zeker: eigentijds samenwonen … het kan, maar het vraagt wat voorbereiding.

LOCATIE  Bar Paniek, Kattendijkdok-Oostkaai 21, nog tot 31 oktober 2021, vanaf 11.00 uur

TIP Architectuurwijzer organiseert in het najaar i.s.m. met stad Antwerpen en Universiteit Antwerpen nog vier debatavonden over het thema collectief wonen. Méér info op: architectuurwijzer.be.

* Peggy heeft verschillende plattelandsacademies ingeleid.