Erfgoed online! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Erfgoed online!

Geschreven op 29 juni 2020. - Nieuws, Actie(f) in je dorp, Erfgoed, Fietsen en wandelen
Erfgoed digitaal

Dit voorjaar hebben de coronamaatregelen ons gewone levenspatroon drastisch door elkaar gehaald. Van de ene dag op de andere waren we gedwongen om ons te beperken tot ons huis, onze tuin en het eigen dorp. Dat geeft ons tijd om onze focus te verleggen en het lokale erfgoed te ontdekken.

 

Inventaris ontroerend erfgoed

Deze ontdekkingstocht kunnen we starten in de virtuele wereld op inventaris.onroerenderfgoed.be, een website van de Vlaamse overheid. In het blokje ‘Erfgoedobjecten’ op de startpagina opteer je voor ‘Zoek een erfgoedobject’. Dan kan je in het uitgebreide zoekformulier in het veld ‘Gemeente’ en daarna in het veld Deelgemeente’ een specifieke locatie opgeven.

We namen de proef op de som voor de gemeente Oud-Heverlee en kregen 61 resultaten. Die bevatten voor elk wat wils … We kwamen bunkers uit 1939 op het spoor, die BelgiĆ« moesten beschermen tegen een Duitse inval (de KW-linie), met foto’s, een uitgebreide beschrijving en geschiedenis, aanduiding op de uiterst gedetailleerde kaarten en links naar sites met meer informatie. We vonden uitleg over de Dijlevallei en het Meerdaalwoud, met informatie over geografie, fauna en flora, infrastructuur, geschiedenis en archeologische vondsten. Online valt er dus heel wat te leren over je eigen omgeving. Dat kan de start zijn van een leerrijke – al dan niet virtuele – wandeling. 


ErfgoedApp 

Een leuk instrument voor onderweg is de ErfgoedApp van Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Deze app gebruikt de nieuwste technologie zoals beacons, augmented reality en gps-locatie. Zo krijgt de bezoeker of de wandelaar toegang tot tekst, geluids- en filmfragmenten over de plek waar hij zich op dat moment
bevindt.

Er werden al tientallen wandelingen en bezoeken uitgewerkt. Het loont zeker de moeite om de ErfgoedApp te downloaden op je smartphone (via Google Play of de AppStore van Apple) en ze verder te ontdekken.