Menu

Terug naar Actualiteit >Evenement Open tuinen relevanter dan ooit

Geschreven op 23 juni 2021. - Persartikel, Tuinieren

Op 26 en 27 juni 2021 zetten zo’n 150 tuineigenaars het tuinhekje open voor bezoekers. Na een periode die we veelal doorbrachten in eigen huis (en tuin), biedt Open tuinen de ideale gelegenheid nieuwe groene oases te ontdekken en zo inspiratie op te doen voor eigen tuin of terras. Met 38 nieuwe tuinen in het aanbod, valt ook voor trouwe bezoekers heel wat kersverse inspiratie te rapen! Organisator Landelijke Gilden werkte aan een gebruiksvriendelijk reservatiesysteem, waardoor iedereen in alle veiligheid in de tuin naar keuze terecht kan.

Belang van de tuin, groot of klein

Beschikken over een tuin, terras of andere buitenruimte bleek het voorbije jaar een grote troef. Ook makelaars spreken van een corona-effect, waarbij de aanwezigheid van een ruim terras of een tuin een belangrijk pluspunt van het vastgoed werd. De 147 deelnemende tuineigenaars zijn al langer overtuigd van het belang van die buitenruimte en richtten hun eigen plekje, groot of klein, aangenaam in. Daarvan willen ze het brede publiek laten meegenieten tijdens Open tuinen. Zo is op 26 en 27 juni iedereen welkom in één van de bijna 150 tuinen om inspiratie en kennis op te doen of om simpelweg te genieten van al die tuinpracht.

Tuin van de toekomst

Niet alleen corona maakt ons dingen duidelijk, ook het klimaat doet zijn zegje over de tuinen. De voorbije jaren sloeg ons gras bruin uit en puften we collectief op het terras. Met enkele doordachte ingrepen kan het ook anders en zorg je ervoor dat jouw tuin zowel een fikse plensbui als een hittegolf doorstaat. Met het thema ‘tuin van de toekomst’ wil Landelijke Gilden, organisator van Open tuinen, tuineigenaars inspireren hun tuin klimaatvriendelijker in te richten. Dat komt zowel het eigen comfort als de biodiversiteit in en rond de tuin ten goede!

Praktisch: bezoeken in alle veiligheid dankzij het inschrijfsysteem

Een tuin in jouw buurt zoeken en je plaatsje boeken, doe je vlot en eenvoudig via www.opentuinen.be. Dankzij dit reservatiesysteem ben je zeker van jouw bezoektijd in de gekozen tuin en kan je bezoek in alle rust en veiligheid verlopen. De meeste tuinen zetten de poortjes open in het weekend van 26 en 27 juni, maar per tuin vind je ook de andere openingsmomenten gedurende de zomermaanden. 

Als journalist ben je van harte welkom in één van de deelnemende tuinen. We selecteerden in elke provincie een bijzondere tuin met heel wat mooie voorbeelden om de tuin klimaatrobuust te maken. We zorgen graag voor gelegenheid tot fotograferen van de tuin en tot interview met tuineigenaar tijdens onderstaande openingsuren. 

  • Antwerpen: tuin van Rit Stes, Rode Molenstraat 8 te Mechelen. Welkom op zaterdag 26 juni tussen 10 en 18 uur of na afspraak via 015 21 92 65.
  • Limburg: tuin van Antoine Maes, Heiligenbornstraat 35 te Alken. Welkom op zaterdag 26 juni tussen 10 en 18 uur of na afspraak via 0483 04 86 58.
  • Oost-Vlaanderen: tuin van Hildegart Uvin, Boekveldlaan 13 te Aalst. Welkom op zondag 27 juni tussen 10 en 18 uur of na afspraak via 0495 64 82 30.
  • Vlaams-Brabant: tuin van Natasja Nagels, Bruinsbroekstraat 24 te Galmaarden. Welkom op zaterdag tussen 10 en 18 uur of na afspraak via 0477 68 08 32. 
  • West-Vlaanderen: tuin van de familie Govaert – De Bock, Zeeweg Zuid 29 te Aartrijke. Welkom om zaterdag tussen 10 en 18 uur of na afspraak via 050 21 28 98.

Graag een diepgaander interview over Open tuinen en de tuin van de toekomst met één van de projectmedewerkers? Dat kan na na een seintje via communicatie@landelijkegilden.be