Familierecept: frangipanetaart! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Familierecept: frangipanetaart!

Geschreven op 18 mei 2020.

Ik ben Karen en werk als consulent voor Landelijke Gilden. Ik begeleid lokale afdelingen in hun dagelijkse werking. In deze corona-tijd draag ik graag een extra steentje bij aan jullie keukeninspiratie door een familierecept voor frangipanetaart met jullie te delen.

 

Ik zal zeker niet de enige zijn, die de laatste tijd aan het bakken geslagen is. Niets bijzonder, denk je dan. Maar, dat zie ik toch anders. Koken doe ik graag, maar bakken, dat is geen dagelijkse kost voor mij. En toch is het zover gekomen door een samenloop van omstandigheden.

  • Ik breng zo goed als al mijn tijd thuis door en verlies geen tijd meer in het verkeer. Ideaal toch om meer tijd in de keuken te spenderen?
  • Sinds een aantal weken hebben we twee kippen rondlopen. Ongeveer gelijktijdig met de start van de lockdown zijn ze eitjes beginnen leggen. Elke dag verse eitjes in de frigo, dat roept om te beginnen bakken, toch?
  • Een familierecept voor frangipanetaart die elke familiefeest opnieuw een schot in de roos is. Het ideale laatste ingrediënt voor mijn bakexperiment.

De frangipanetaart die ik vandaag voor de eerste keer zelf zal proberen, is een klassieker in onze familie. Het oorspronkelijke recept werd door mijn grootvader op punt gezet. Sindsdien maakt mijn mama steeds de variant met latjes bovenop (ga ik ook proberen!). Mijn nonkel is sinds een aantal jaar ook overstag gegaan en geeft zijn eigen toets door de taart af te werken met suikerglazuur. Mocht het nog niet duidelijk zijn: geen familiebijeenkomst gaat voorbij zonder deze taart: verjaardagen, communiefeesten, Kerstmis, Nieuwjaar… telkens komt ze bij de koffie op tafel. Ik ging er altijd vanuit dat het niet gemakkelijk kon zijn om zo'n lekkere, luchtige taart te maken. Tot ik vorige week het recept vroeg aan mijn mama. Wel, wat blijkt nu: het ziet er belachelijk eenvoudig uit.

Wat hebben we nodig?

  • 1,5 vel bladerdeeg: bij voorkeur de ronde versie voor een taart. Dat is vanzelfsprekend, hoor ik je al denken. Helaas, helemaal uitverkocht in de winkel. Mijn experiment wordt dus nog een tikkeltje spannender: van een rechthoekig bladerdeeg een ronde taart bakken.
  • 150 gram boter. Jawel, ik ga voor de echte goede hoeveboter!
  • 225 gram suiker
  • 2 eieren. Nu ja, 2 eieren…  Onze kipjes zijn van een klein ras, en leggen dus kleinere eieren. Ik ga voor drie kleintjes, op hoop van zegen
  • 6 eetlepels melk
  • 75 gram gemalen amandelen
  • 1 eetlepel amandelessence
  • 150 gram zelfrijzende bloem
  • abrikozenconfituur

 

Aan de slag dan maar!

Het oorspronkelijke recept vraagt om de oven voor te verwarmen op 180 - 200 graden. Ik kies voor 180 graden, want onze oven gaat soms wat hard.

Begin met de boter, suiker, eieren en melk te kloppen. Voeg vervolgens de bloem, gemalen amandelen en amandelessence toe. Leg één velbladerdeeg in je taartvorm en bestrijk met de abrikozenconfituur.

  

  

Daarop smeer je het mengsel uit. Als afwerking snij ik latjes van het tweede bladerdeeg. Tip: het resterende deeg kan je invriezen. Je kan er volgende keer opnieuw latjes van snijden. Haal het even voor je begint uit de diepvries, dan is het zeker ontdooid voor je het nodig hebt.

Bak de taart in 35 minuten goudbruin.

Het resultaat…

is een gelukte taart, maar echt mooi ziet ze er niet uit. De latjes zijn wat vervormd en ze is iets donkerder dan het goudbruin waar ik op gehoopt had. Maar… lekker is ze gelukkig wel! Ik leer hier een aantal dingen uit voor volgende keer:

  • Latjes leggen is minder eenvoudig dan ik had gedacht
  • 2 eieren of 3 kleine eieren, niemand merkt het verschil
  • Van een rechthoekig bladerdeeg een ronde taart maken: een fluitje van een cent!
  • Mijn oven is nog enthousiaster dan ik dacht. Volgende keer ga ik voor een lagere temperatuur

Zo, al bij al was dit zeker en vast een geslaagd experiment! Sla je zelf aan het bakken? Deel gerust jouw resultaat met ons via onze Facebookpagina of via info@landelijkegilden.be