Fietselieren naar Dag van de Landbouw | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Fietselieren naar Dag van de Landbouw

Geschreven op 15 september 2016. - Nieuws, Fietsen en wandelen, Landbouw
Fietselieren naar Dag van de Landbouw

Fietselieren is dit jaar dubbel plezier. De 2 stopplaatsen zijn landbouwbedrijven die meedoen met Dag van de Landbouw. Na een stevig ontbijt, kan je fietsend genieten van de rand van Lier en vervolgens achter de schermen ontdekken hoe het er echt aan toegaat op een landbouwbedrijf.

Fietselieren

Fietselieren gaat dit jaar voor de 24ste keer door. Elk jaar vertrekt deze fietstocht op een andere locatie in het Lierse. De tochten van 25 en 40 km lopen langs rustige, landelijke wegen.

Praktische informatie

Start- en aankomstplaats: parochiezaal “de Lispenaar” – Voetbalstraat 23 – Lier (tegenover SK Lierse).

Vertrek: Vanaf 9u. Laatste vertrek vanaf 15u

Routes

  • 24 km
  • 40 km

Beide routes doen de 2 stopplaatsen aan in het kader van de "Dag van de landbouw"

Meer info? www.fietselieren.be

 

Dag van de Landbouw

  • Het Groentegenot van Mark en Ann

Zelf komen oogsten

Het Groentegenot is een pas opgestart CSA-bedrijf met een grote variëteit aan groenten. Die worden gekweekt voor deelnemers die bij het begin van het seizoen een oogstaandeel hebben gekocht en zo een heel jaar lang hun groenten kunnen komen oogsten. Om het assortiment te verbreden is er ook kleinfruit aangeplant.
Een eigen groentetuin waar we dagelijks onze groenten kunnen oogsten. Vele mensen dromen ervan maar vinden de tijd niet die zo’n tuin wel vraagt. Ook onze kinderen weten niet meer altijd hoe een spruitje groeit en waar een erwtje in verstopt zit.
Dit voorjaar zijn we in Ranst gestart met ‘Het Groentegenot’. In deze CSA-zelfpluktuin kan je zelf je groenten zien groeien en oogsten zoals je het in je eigen tuin zou doen. Wij zorgen voor het zaaien, planten, wieden… van de geteelde groenten. De deelnemers oogsten zelf voor persoonlijk gebruik. Op deze manier eet je steeds plukvers, zeer gevarieerd, seizoengebonden, rechtstreeks van bij de boer en steun je eerlijke landbouw.
Ben jij ook benieuwd hoe zo een zelfpluktuin werkt? Kom dan zeker eens langs op 18 september. Wij vertellen dan graag hoe we te werk gaan.

Wat valt er die dag te beleven?

Je krijgt uitleg over de werking van deze zelfpluktuin. Er is een maïsdoolhof en je kan proeven van verse soep gemaakt met groentjes recht van het veld.

  • Het fruitteeltbedrijf van Kris en Ingrid

Appels, peren en appelsap

Op het fruitteeltbedrijf van Kris en Ingrid worden 9 soorten appels en 2 soorten peren geteeld op een oppervlakte van 15ha. LemBiFruit is een samengestelde naam die duidt op het fruitbedrijf van de familie Lemmens-Bierinckx. Kris en Ingrid runnen het bedrijf sinds 1996. Dit jaar vieren zij hun 20-jarig bestaan. Het is meteen een goede reden om deel te nemen aan Dag van de Landbouw, en het bedrijf open te stellen voor het brede publiek en de klanten. Want LemBiFruit verkoopt haar producten (appelen, peren en natuurzuiver troebel appelsap) in hun gekoelde automaten ‘LemBi-Shop’.
Het bedrijf streeft naar een milieuvriendelijke aanpak. Enerzijds doordat er met nuttige insecten gewerkt wordt, waardoor men kan spreken van een biologisch geïntegreerde teelt. Anderzijds door allerlei maatregelen zoals: zonnepanelen, bijenhotels, de aanplant van hagen en het inzaaien van bloemenmengsels, ecologische biofilters, nestkasten voor torenvalken en vleermuizen.

Wat valt er die dag te beleven?

Neem deel aan een van de rondleidingen of sta even stil bij enkele infoborden. Een bedrijfsfilm toont de activiteiten van het bedrijf over de seizoenen heen. Je kan de machines zien, evenals de fruitplantage en de koelcellen. Landelijke Gilde voorziet drank en een versnapering aan democratische prijzen. Tot slot wordt ook een verkoopstand voorzien en wordt er aan de kinderen gedacht met leuke kinderanimatie.