Fietssnelweg Vilvoorde - Mechelen (F1): een missing link minder | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Fietssnelweg Vilvoorde - Mechelen (F1): een missing link minder

Geschreven op 17 april 2019. - Nieuws, Fietsen en wandelen, Maatschappelijke dossiers

De voorbije maanden is er flink gewerkt aan het traject tussen Eppegem en Zemst. F1 fietssnelweg verbindt Antwerpen over Mechelen met Brussel en brengt je letterlijk van A naar B. Een zo goed als rechte verbinding die tussen Antwerpen en Mechelen het spoor volgt en tussen Mechelen en Zemst langs de Zenne gaat tot in Vilvoorde. To do? De aansluiting langs het kanaal in Vilvoorde.

(foto provincie Vlaams-Brabant)

Nieuwsgierig als we zijn, trokken we naar Zemst na afloop van de werken en zagen vanaf Eppegem een mooi nieuw geasfalteerd jaagpad en 2 nieuwe bruggen over de Zenne. Een realisatie van de Vlaamse Waterweg, de provincie en de gemeente Zemst, met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Verder dit jaar gaat de gemeente Zemst de verlichting langs het nieuwe jaagpad plaatsen.

En zeg maar gerust, het is heerlijk fietsen langs dit gedeelte van de F1. Weg van de drukke dorpskernen van Eppegem, Weerde en Zemst en verder door langs de Zenne, die je via een onverharde fietsweg naar Hombeek (Mechelen) brengt.  Onderweg heb je een vlotte afslag naar al deze dorpen. De F1 fietssnelweg loopt door het rustige landschap langs de Zenne, soms langs de rechteroever en dan weer langs de linkeroever dankzij 2 nieuwe fietsbruggen.

Einde februari werd het nieuwe traject voorgesteld en ingehuldigd. Een mooie verbetering zodat je niet meer via de dorpskern van Eppegem van het ene eind van het jaagpad naar het andere moet rijden over de drukke Brusselsesteenweg.

Verdere werkzaamheden volgen nog, waarbij volgende verbindingen moeten gerealiseerd worden:

  • fietssnelweg vanaf Zemst, met verbinding naar het station van Mechelen
  • de verbinding tussen de stations van Mechelen en Nekkerspoel
  • de verbinding tussen de Zenne en het kanaal verderop, richting Brussel

Een leuke tip:  je kan via het traject van F1 richting Hombeek langs de Zenne, naar het “Zennegat” fietsen (monding van de Zenne in de Dijle) om vervolgens via het jaagpad nog naar de Rupel te fietsen met de samenvloeiing van de Nete en Dijle onderweg in Rumst - Heindonk.

Om je volgende fietstocht voor te bereiden kan je terecht op fietssnelwegen.be, waar je kaartmateriaal en de folder met de fietskaart kan vinden.