Geniet van ons rijke aanbod | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Geniet van ons rijke aanbod

Geschreven op 16 augustus 2017. - Ledenblad Buiten, Landbouw
Sonja De Becker over Dag van de Landbouw

De 50 land- en tuinbouwbedrijven die je kunt bezoeken tijdens de Dag van de Landbouw op zondag 17 september zijn een spiegel van wat de samenleving verlangt van onze producenten. En dat is een heleboel.

 

 

De basisopdracht blijft zorgen voor voldoende, veilig en betaalbaar voedsel voor iedereen, op een duurzame manier. Maar de concrete uitvoering van die opdracht is nog nooit zo gevarieerd geweest.

  • Je hebt bedrijven die op grote schaal produceren en bijna wereldwijd uitvoeren – onze appelen en peren vind je tot in Australië en China.
  • Je hebt er die voor eigen land en/of onze buurlanden produceren.
  • Je hebt boeren die hun producten verdelen via plaatselijke winkels en supermarkten of aan leden die een jaarlijkse bijdrage betalen, via voedselteams of via verkoop op de hoeve zelf.
  • Er is ook een groeiend clientèle dat om biologische producten vraagt.

Daarmee stopt het niet.

  • Er zijn ook bedrijven waar je kunt logeren of kamperen.
  • Je hebt er die aan stadslandbouw doen.
  • Je hebt er die plattelandsklassen aanbieden, feesten organiseren op de hoeve of jongeren ontvangen die behoefte hebben aan een time-out …

Sommige van die initiatieven komen van boeren die al generaties in het vak zitten, andere van nieuwe boeren en tuinders met nieuwe ideeën en veel zin voor initiatief. Al deze bedrijven zijn volwaardige land- en tuinbouwbedrijven die onze ondersteuning verdienen.

Blader maar eens door het aanbod van de Dag van de Landbouw. Je vindt er gangbare bedrijven die op de meest moderne manier werken. Je hebt er die vlees, zuivelproducten, groenten of fruit verkopen op de boerderij, van klassiekers zoals appels en peren over biogroenten tot kiwibessen. Je hebt er die wijn produceren en  verkopen, en nog veel meer. In ons aanbod zitten ook twee sierteeltbedrijven. Zij zorgen met hun producten voor een aangename en gezonde woon-, leef- en werkomgeving.

Kortom, ook dit jaar stelt de Dag van de Landbouw een boeiend en heel gevarieerd aanbod voor. Neem zeker zelf eens een kijkje, je zal zonder twijfel warm onthaald worden door onze bedrijfsleiders en hun gezinnen!

Sonja De Becker
voorzitter Landelijke Gilden