Menu

Terug naar Actualiteit >Geslaagde masterclass dorpskernverdichting

Geschreven op 14 oktober 2020. - Persartikel, Maatschappelijke dossiers
Karel Lhermitte aan het woord tijdens de masterclass dorpskernverdichting

Landelijke Gilden ijvert voor een leefbaar platteland. Dat bewees de organisatie dinsdag 13 oktober met een geslaagde namiddag rond het thema dorpskernverdichting. Dertig omgevingsprofessionals verdiepten zich in de huidige regelgeving om het ruimtelijk rendement in dorpen en woonkernen omhoog te krijgen.

 

Dat het ruimtelijk rendement omhoog moet, is iets dat zowel de vroegere als de nieuwe Vlaamse Bouwmeester al langer zeggen. Om de ongebreidelde ruimteconsumptie te stoppen, nu al méér dan 7 ha/dag, moeten we meer doen met de reeds in gebruik zijnde ruimte.

Maar hoe moet het dan? Hoe krijgen we het ruimtelijk rendement hoger, zonder in te boeten op kwaliteit? Zijn er al regels die we kunnen gebruiken? Deze vragen waren het uitgangspunt van de masterclass gegeven door Guy Vloebergh, docent aan de UAntwerpen en vennoot OMGEVING. Uit zijn toelichting leren we dat er al veel bruikbare regelgeving bestaat die het verdichten mogelijk maakt. Dorpskernverdichting moet binnen deze regelgeving verder ingang vinden in de praktijk.  


Wie op zoek is naar inspiratie of goede voorbeelden, kan alvast het boek Denk. Doe. Dorp. downloaden op de site van Landelijke Gilden. Het is een informatief en vlot leesbaar naslagwerk uit 2019. Hoofdstuk 2 is volledig aan het thema 'ruimte' gewijd. Dit najaar zal dit boek nog aangevuld worden met de inhoud van de masterclass, inclusief opinies van enkele leidende personen. Het boek downloaden kan hier 

 


Aandachtige omgevingsprofessionals tijdens een boeiende masterclass. 
De ruime zaal in het provinciehuis liet toe alles coronaveilig te organiseren.