Menu

Terug naar Actualiteit >Gespot in onze agenda: oogstfeesten

Geschreven op 10 augustus 2017. - Nieuws, Erfgoed, Eten en drinken, Landbouw
Oogstfeesten

In onze agenda zie je rond midden augustus veel oogst- en dorpsfeesten. Dat is geen toeval. Augustus is de oogstmaand, en het einde van de oogst was altijd goed voor een feestje op de boerderij. Rond de jaren 1970 werden die private feestjes op het veld gestructureerd tot dorpse halfoogstfeesten, vol muziek en folkloristische randanimatie.


Van privéfeestje tot dorpsbelevenis

Enkele weetjes van onze collega’s van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis:

 • Wie goed luistert hoort al aan de benaming dat er een link is tussen augustus en oogst. De meeste gewassen worden in augustus van het veld gehaald. Van de maandnaam "augustus" werd dan de naam voor de binnengehaalde gewassen afgeleid: "de oogst". Augustus staat in de volksmond dan ook bekend als ‘oogstmaand’ of kortweg ‘oogst’.
   
 • Halfoogst betekent dus letterlijk midden augustus. 15 augustus is de katholieke feestdag Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Iedereen had dus een dag vrij, waardoor die datum het perfecte moment was om een feest te houden en het einde van de oogst te vieren.
   
 • Toch waren die eerste (half)oogstfeesten nog geen georganiseerde gebeurens.
  • Ze gaan immers terug op de graanoogstfeesten die op elke boerderij individueel gevierd werden
  • Elke boer haalde natuurlijk ook niet op dezelfde dag zijn oogst binnen, elke boerderij had immers haar eigen ritme, zodat het vieren op een exacte datum moeilijk was. Wel had iedereen ongeveer rond dezelfde periode gedaan, zodat het gedurende midden-augustus dik feest was in de cafés. Er was altijd wel iemand die de laatste halmen had geoogst en dus een rondje gaf.
    
 • Gestructureerde halfoogstfeesten zijn er pas gekomen in de jaren 1970. Op dat moment was er een grote nostalgische aandacht voor het boerenleven van vroeger. Ook omdat men besefte dat door de moderne technieken het einde van de oogst gewoon voorbijging zonder dat dat nog werd gevierd. De graanoogst vond immers niet meer plaats op de boerderij en was een bijna solitair gebeuren geworden. Vandaag gebeurt het zelfs zelden dat de boer zelf oogst, maar wordt er een beroep gedaan op loonwerkers.

>> Neem een kijkje in onze agenda

Bron: veldverkenners.be