Gezinsvriendelijk succesrecept: rozijnenbolletjes! | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Gezinsvriendelijk succesrecept: rozijnenbolletjes!

Geschreven op 09 juni 2020. - Nieuws, Eten en drinken

Ik ben Matthias en werk als consulent voor Landelijke Gilden. Ik begeleid lokale afdelingen in hun dagelijkse werking verspreid over enkele gewesten in de provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. In deze corona-tijd deel ik jullie graag een recept voor het bakken van heerlijke rozijnenbolletjes.

 


Bakken is iets wat ik graag doe en waar ik ook graag af en toe mee experimenteer. Zo bak ik regelmatig brood. Maar ook taarten of koekjes komen geregeld uit onze oven. Enkele weken voor dit hele Corona-gebeuren bakte ik voor de eerste keer rozijnenbolletjes voor mijn gezin en deze vielen meteen in de smaak. De inspiratie hiervoor haalde ik uit de reclamefolder van Colruyt. Sindsdien komt nu bijna wekelijks de vraag van zowel mijn vrouw als dochtertje naar de rozijnenbolletjes van papa…

 

      Wat heb je nodig?

 • 30g ongezouten melkerijboter
 • 1 klein ei
 • 75g rozijnen
 • 250g bloem voor koekenbrood of eventueel patentbloem
 • 100g witte bloem
 • 20g verse gist (of 7g gedroogde gist)
 • 15g kristalsuiker
 • 1 snuifje zout
 • Handig hulpmiddel: keukenrobot met kneedhaak

Aan de slag dan maar!

Neem 2dl lauw water en doe hier de gist en de suiker in. Roer even goed en laat dan 5 minuutjes rusten. Smelt de melkerijboter in een pannetje of in de microgolf.

 

Neem dan de kom van je keukenrobot en doe hier het volgende in:

 • De bloem voor koekenbrood
 • De witte bloem
 • De rozijnen

Laat de keukenrobot alles mengen op lage snelheid en voeg dan beetje bij beetje het water met gist en suiker toe. Als dit alles goed gemengd is voeg je ook het ei, de gesmolten melkerijboter en een snuifje zout toe.

Laat dit alles nog een ongeveer 20min mengen op de laagste snelheid.

Tip! ​Heb je zelf geen keukenrobot? Geen probleem!
Je kan dat dezelfde werkwijze als hierboven hanteren maar zal dan wel een hele tijd manueel jouw deeg moeten kneden. Je kan uiteraard ook eens afwisselen met je partner of één van de kinderen als het wat te lastig wordt.

Even geduld

Dek de kom af met een vochtige handdoek en zet deze 2 uur en 30 minuten weg. Ik zet deze, als het weer het toelaat, op de vensterbank in de zon, dan rijst het deeg heel mooi.

  

Tip: Ben je op zoek naar wat tijdverdrijf terwijl je deeg aan het rijzen is?
Je kan misschien nog even bladeren door de laatste editie van ons ledenblad ‘Buiten’ of wat rondkijken op de website van Landelijke Gilden. Op onze website vind je heel wat leuke weetjes en ook receptjes. Kijk hiervoor bij het interessegebied ‘Eten & Drinken’ onder de rubriek ‘Ontdekken’.

Na het rijzen

Als alles goed gaat is na het rijzen jouw deeg dubbel zo groot geworden.

Bestrooi nu jouw werkoppervlak rijkelijk met wat extra witte bloem en doe hier jouw (plakkerig) deeg op. Kneed het deeg enkele minuten met de hand. Blijft het deeg nog te hard plakken aan jouw handen? Strooi er dan nog wat extra bloem op.  

Nu verdeel je jouw deeg in 10 gelijke porties en kneed je deze porties nog even in een mooi bolletje.
Leg deze bolletjes op een bakplaat uit jouw oven waar je eerst een vel bakpapier oplegt.

    

Laat de bolletjes nog 30 minuten rusten onder een vochtige handdoek en verwarm ondertussen je oven alvast voor op 200°C.

Bak de bolletjes 20 à 25 minuten in de oven en laat ze nadien afkoelen op een rooster.

  

Smakelijk!