Menu

Terug naar Actualiteit >Gezocht: gemeentes die een dorpshuis willen maken!

Geschreven op 04 mei 2023. - Actie(f) in je dorp
Dorpshuis

Beschikt jouw gemeente over een zaal, buurthuis of gebouw dat veel meer potentieel heeft dan enkel activiteiten van verenigingen of privé-feestjes? Is er in jouw gemeente nood aan een dorpshuis als antwoord op de toegenomen eenzaamheid, het gebrek aan voorzieningen en de nood aan sociale cohesie? Stel je dan NU kandidaat voor een GRATIS trajectbegeleiding t.w.v. €12.000! Dankzij de steun van Platteland Plus, kan jouw gemeente GRATIS beroep doen op ervaringsdeskundigen en experts om van die dorpszaal een dorpshuis te maken.

 

Dorpshuis

Dorpshuizen zijn plekken waar mensen samenkomen en activiteiten georganiseerd worden door verschillende organisatoren, zoals verenigingen, ondernemers, lokale overheden en sociale organisaties. Ze zijn langer open dan gewone zalen en hebben een sociaal doel, maar werken wel met een verdienmodel. 

​Landelijke Gilden gelooft dat dorpshuizen een belangrijk middel zijn voor plattelandsontwikkeling. Ze kunnen helpen om de leefbaarheid van dorpen te verbeteren door:

  • de dalende trend van voorzieningen tegen te gaan,
  • eenzaamheid te verminderen, 
  • meer sociale cohesie en ontmoeting te creëren.

In een dorpshuis brandt het licht langer.

Karel Lhermitte, adviseur plattelandsontwikkeling

 

GRATIS trajectbegeleiding t.w.v. €12.000

Zijn sociale cohesie, ontmoetingsplaatsen en inclusie belangrijke doelstellingen in jullie meerjarenplan, maar ontbreekt het jullie aan concrete procesbegeleiders? Aarzel dan niet. We zoeken 5 gemeentes waar we gedurende 2 jaar een trajectbegeleiding mogen opzetten om samen met de beheerders, het lokaal bestuur en de gebruikers een dorpshuis te maken. We gaan aan de slag met ervaringsdeskundigen en experts op basis van de noden van de gebruikers en de beheerders.

 

Interesse?

Bekijk het webinar over het project 'Van dorpszaal naar dorpshuis'.

Stel je kandidaat voor 19 mei via dit formulier.

 

Meer informatie?

Katrien Weckx, Innovatieconsulent Plattelandsontwikkeling, Landelijke Gilden
katrien.weckx@landelijkegilden.be, 0499/716589