Menu

Terug naar Actualiteit >Gezondheidswinst fietsostrades tot 14 keer groter dan investeringskosten

Geschreven op 18 juli 2017. - Nieuws, Fietsen en wandelen
Fietsostrades

Investeer je 1 euro in fietssnelwegen dan levert dat 2 tot 14 euro aan gezondheidsvoordelen op. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito).

 

 

Investeren in fietsinfrastructuur kost geld, maar dat weegt niet op tegen de gezondheidswinst die je maakt als meer mensen gaan fietsen in plaats van de auto te gebruiken. Vito maakte een kosten-batenanalyse van de fietssnelwegen Antwerpen-Mechelen en Leuven-Brussel. Die fietsostrades liggen in dichtbevolkte gebieden en zijn een alternatief voor de met auto’s verzadigde wegen.

Vito vergeleek de gezondheidsschade door luchtvervuiling, de kans op ongevallen en de gezondheidswinst door meer lichamelijke activiteit met de prijs van de aanleg van de fietssnelweg en het verwachte aantal gebruikers. Zelfs als er per dag slechts 600 fietsers de snelwegen gebruiken, is de winst door de uitgespaarde gezondheidskosten dub­bel zo groot als de bouwprijs. Als er dagelijks 4.400 gebruikers zijn, is de winst 10 tot 14 keer groter. Met andere woorden: 1 euro investeren in fietso­strades levert 2 tot 14 euro aan gezondheidsvoordelen op.

Luc Int Panis (VITO): “Vanuit deze studie kunnen we aan alle beleidsmakers aanbevelen om vooral verder te investeren in de aanleg van fietsinfrastructuur en fietsostrades in het bijzonder. Onze berekeningen leren ons dat de investeringen zich verdubbelen in gezondheidswinst, zelfs bij een beperkt aantal gebruikers.”

Bron: https://vito.be/nl/nieuws-evenementen/persberichten/fietsostrades-op-uw-gezondheid en http://www.standaard.be/cnt/dmf20170716_02974927