Menu

Terug naar Actualiteit >Goeste: Korte Keten in het Meetjesland

Geschreven op 20 mei 2022. - Nieuws, Eten en drinken, Landbouw

In Evergem heeft voor de allereerste keer een Staten-Generaal plaatsgevonden voor de Korte Keten. Alle mogelijke partners uit het Meetjesland waren daarvoor uitgenodigd: producenten, gemeentebesturen, horecamensen ... In het Meetjesland zijn er al heel wat initiatieven rond korte keten. Het is de bedoeling om die allemaal nog dichter bij elkaar te brengen en intensiever samen te werken onder het nieuwe logo “Goeste”, dat die avond werd voorgesteld. 

Het is de intentie om producenten van het Meetjesland hun vlees, zuivel, groenten, dranken ... te laten uitbrengen onder het logo 'Goeste'. Zo is het duidelijk voor alle klanten dat je een kwaliteitsvol product van dicht bij huis koopt. Ook willen we gemeentebesturen, regionale organisaties, verenigingen … motiveren om ‘korter bij “ te kopen en om het logo te integreren in hun communicatie over korte keten.

Inspiratie kwam die avond van een 4-tal getuigenissen:  Pieter De Smet van AZ Zeno Knokke vertelde waarom en hoe hij korte keten integreert in de dagelijks bereiding van 1100 maaltijden voor patiënten van klinieken en rusthuizen binnen de groep.  Katrien Verbeke assisteert bij de ontwikkeling van voedselstrategieën en koppelt kleine organisaties en producenten aan grotere, zodat ze elkaar kunnen versterken.  Chef Lieven Lootens van 't Aards Paradijs uit Merendree strooide met voorbeelden uit zijn keuken en Berten Meerschaert van fruitbedrijf Berckelaer onthaalt mensen in zijn vakantiehoeve en laat ze kennis maken met het fruit van de hoeve.  Zo is hij ambassadeur van zijn sector.

We zoeken ambassadeurs

Dat idee van ambassadeurschap wordt ook in het Meetjesland verder uitgewerkt door Landelijke Gilden.  We gaan op zoek naar mensen die ambassadeur willen zijn en ons verhalen mee willen uitdragen. Dat kunnen producten of horecamensen zijn, maar even goed hobbykoks die graag met groenten en vlees van bij ons koken. Ook lokale besturen of verenigingen kunnen zich hiervoor inzetten.  Op 15 juni organiseren we daarom een eerste kennismaking met het begrip “ambassadeur voor de Meetjeslandse korte keten” in het Zwijntjeshof in Evergem.

Wie een hart heeft voor de Meetjeslandse korte keten en dit ook wil uitdragen als ambassadeur kan hiervoor contact opnemen via telefoonnummer 0473/933110 of via mail met oostvlaanderen@landelijkegilden.be.


 

Een Leader-project met ondersteuning van Europa, Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen.