
Reporter Jessie trekt door Vlaanderen, op zoek naar mooie dorpen, interessante mensen en boeiende verhalen, vergezeld door mensen uit het dorp. Dit keer verkent ze Hansbeke met Roger Laroy, voorzitter van de lokale Landelijke Gilde én geboren en getogen Hansbekenaar.
>> Beleef de wandeling in Hansbeke virtueel
Knooppunt van wegen
Bij het binnenrijden van het dorp, steken we meteen de treinsporen van de lijn Brussel-Gent-Brugge-Oostende over. "Tot in het voorjaar stond daar het historische stationsgebouw." Roger wijst een lege plek aan. "Het station moest wijken voor twee extra spoorlijnen, want de drukke lijn krijgt elke dag zo’n driehonderd treinen te verwerken. Zowel passagiers- als goederenverkeer naar de haven van Zeebrugge." De afbraak van dit Hansbeekse landmark veroorzaakte heel wat commotie bij de bevolking. "Je kon de afbraak van het gebouw ’s nachts live volgen vanuit het café aan de overkant."
Er komt ook een ringweg rond het dorp. "Nu passeert er tijdens de ochtend- en avondspits heel wat verkeer van de nabijgelegen afrit van de E40, recht door het dorp, richting Zomergem, Aalter en Eeklo", getuigt Roger. De infrastructuurwerken aan de spoorlijn en de rondweg zullen een grote ruimtelijke impact op het dorp hebben. De gemeente Nevele lanceerde daarom via de Vlaamse Bouwmeester een open oproep. Drie bureaus werken aan een voorstel tot masterplan voor de herinrichting van de dorpskern.
Beschermd dorpsgezicht
Via een kleine markt, met een vis- en gebakkraam, komen we in de dorpskom van Hansbeke. "Het dorpsgezicht en de gebouwen rond de Heilige Petrus en Pauluskerk zijn beschermd", vertelt Roger. "De kerktoren is 53 meter hoog. Volgens mij hoort hij bij de mooiste torens in Oost-Vlaanderen."
Aan de overkant liggen nog het klooster van de zusters franciscanessen – nu een lagere en kleuterschool – en een van de drie oude gemeentehuizen in Hansbeke. "Niet de pastoor, maar de politie LoWaZoNe (Lovendegem, Waarschoot, Zomergem en Nevele) woont langs de kerk, in de gerestaureerde pastorie", grinnikt Roger.
Achter de kerk verbindt de Kattewegel het kasteel van graaf de Bousies-Borluut met het dorp. "Via deze voetweg kon de graaf ’s morgens rechtstreeks naar de kerk", lacht Roger.
In de prachtige dreef voor het kasteel organiseert de landelijke gilde tijdens de kermis een schattenjacht voor de kinderen van het dorp. "De Vlaamse overheid heeft de linden aan de dreef, net als die rond de kerk, in 2010 erkend als houtig erfgoed."
De huisjes van de graaf
Graaf de Bousies-Borluut had heel wat eigendommen in Hansbeke. Zo was hij eigenaar van de oude melkerij en de nertsenkwekerij. "De ouderwetse huisjes met wit-blauwe luifels worden in de volksmond nog steeds de ‘huisjes van de graaf’ genoemd. Je herkent ze aan hun blauwe kleur. Vraag aan eender welke schilder naar de ‘gravenkleur’ en je krijgt die tint van blauw", lacht Roger. "
Vroeger was het dorp verdeeld in twee partijen: de waterhoens (aanhangers van de graaf) en de muizen. Ieder had zelfs zijn eigen voetbalploeg! De benamingen bestaan nog steeds, maar met de komst van heel wat inwijkelingen in de nieuwe wijken ging deze traditie toch sterk verloren."
Zeg het maar gewoon vlakaf!
Op de keukentafel bij Roger en zijn echtgenote Riet ligt de dorpskrant Vlakaf. "We verdelen 890 exemplaren van het tweemaandelijkse blad", vertelt Riet. "Niet slecht voor een dorp met 2000 inwoners!" Roger vult aan: "Kleine en grote nieuwtjes uit het dorp staan centraal. Hansbekenaren moeten weten wat er leeft in hun dorp. Denk maar aan een rubriek over geboortes, huwelijken en overlijdens, een rubriek met interviews van bekende inwoners, een verslag van de gemeenteraad, een fotozoektocht in de zomer …"
"In 2015 bestond Vlakaf twintig jaar", vertelt Riet trots. "Ik help al met de verdeling van het krantje sinds het prille begin. Ter gelegenheid van de verjaardag werd ook het fotoboek Dubbelportretten uitgegeven. Dat is een unieke reeks foto’s van de dorpsbewoners. Hansbekenaar Johan Verminnen componeerde speciaal voor de gelegenheid het liedje Wij zijn het dorp."
>> Download het artikel 'Hansbeke, een dorp met karakter!'