Haspengouwse tiramisu van Ivan Kempeneers | Landelijke Gilden
Menu

Terug naar Actualiteit >Haspengouwse tiramisu van Ivan Kempeneers

Geschreven op 13 februari 2020. - Ledenblad Buiten, Eten en drinken
Haspengouwse Tiramisu

Het is al van 2007 geleden dat Ivan Kempeneers, één van onze leden, deelnam aan de wedstrijd ‘Iedereen chef’. Zijn dessert, 'Haspengouwse tiramisu’, wordt uitgeroepen tot beste streekgerecht van Vlaanderen en zo werd het recept werd een hit in Zepperen (de thuishaven van Ivan) en omstreken. Probeer het ook eens!

Wat heb je nodig?

(voor 6 tot 8 personen)

  • 3 eieren
  • 105 g suiker
  • 500 g mascarpone
  • 8 speculaasjes
  • 1 dl appeljenever
  • 1 jonagoldappel, in fijne brunoise gesneden en ondergedompeld in wat jenever
  • 100 g siroop van appelen en peren
  • 1 dl room (indien gewenst)
  • 6 tot 8 serveerglaasjes of -potjes

Hoe bereid je het?

  1. Begin met het appelsausje.
    Meng de siroop en de appeljenever op een klein vuur tot een vloeibare saus.
  2. Kruimel de speculaas fijn.
  3. Klop 3 eierdooiers met 65 g suiker tot een luchtige ruban.
  4. Klop de mascarpone (met een scheut room) los en voeg tijdens het roeren wat siroop toe.
  5. Parfumeer met een weinig appeljenever.
  6. Spatel de mascarpone voorzichtig onder de ruban.
  7. Klop het eiwit met 40 g suiker tot sneeuw.
  8. Spatel voorzichtig onder het kaasmengsel.
  9. Schik de speculaas op de bodem van een glas en druppel er een vleugje appeljenever over.
  10. Leg een laag mascarponecrème over de speculaas, dan een laagje appelbrunoise met wat appelsaus.
  11. Werk af met nog een laag mascarponecrème.
  12. Laat zo mogelijk 4 tot 6 uur in de koelkast staan.
  13. Werk voor het opdienen de glaasjes tiramisu af met een streepje appelsaus.

>> Lees meer over Ivan Kempeneers zijn passie voor koken