Menu

Terug naar Actualiteit >Heb jij onze zwerfvuilactie al gespot?

Geschreven op 15 april 2019. - Nieuws

‘Een echte flandrien gooit geen afval op de grond.’ Heb je die slogan al gezien in de voorjaarsklassiekers? Landelijke Gilden gooit zich samen met Mooimakers in de strijd voor een proper platteland met het Vlaamse wielervoorjaar als strijdtoneel. 

 

Johan Museeuw op kop

Wielerkampioen Johan Museeuw, de Leeuw van Vlaanderen, is het uithangbord voor de campagne. In een filmpje vertelt Johan Museeuw dat hij tijdens zijn wedstrijden op veel mooie wegen gereden heeft, zoals op de kinderkoppen van de Koppenberg. Daar werd het filmpje opgenomen, maar ook daar streed hij mee in de voorste gelederen om de grondslag te leggen van zijn overwinningen in de Ronde van Vlaanderen in 1993, 1995 en 1998.

Het verhaal van onze wielerkampioen hangt vast aan zijn wielertruien, niet alleen die van GB en later Mapei of Quick Step, maar ook aan de gele trui die hij in 1993 droeg in de Ronde van Frankrijk, zijn trui van Belgisch kampioen (1992 en 1996) en van wereldkampioen (1996). Museeuw vertelt dat hij toch ook nog de groene trui wil winnen. Niet die van de Tour, maar die van ‘winnaars die het parcours en het platteland netjes houden.’ 

Het kan properder

In samenwerking met een aantal partners voerde Mooimakers afgelopen zomer een onderzoek uit naar de impact van wielerwedstrijden op zwerfvuil. We onthouden dat wedstrijdgebieden gemiddeld 72% meer afval te verwerken krijgen dan andere plaatsen op het platteland. Na de wedstrijd wordt er opgeruimd, maar toch blijft nog 39% van het afval achter. We moeten niet met de vinger naar de renners wijzen, want vooral de wielerfans zijn hiervoor verantwoordelijk. De helft van alle afval bestaat bijvoorbeeld uit sigarettenpeuken.

“We hebben met Landelijke Gilden dit initiatief op poten gezet” vertelt Bram Van Bossuyt, educatief medewerker bij Landelijke Gilden. “We zijn vertrokken van het idee dat we een plezant platteland willen, maar dat kan niet zonder een proper platteland. We werken al enkele jaren rond dat thema. Iedereen fietst en wandelt graag op het platteland, maar we doen dat het liefst op een proper platteland. Maar toch laten mensen er vuilnis achter, om zich nadien op andere locaties te ergeren aan mensen die hetzelfde doen. Vorig jaar hebben we tijdens de zomer drinkbussen uitgedeeld. Dit jaar wilden we fietsers en wandelaars al aanspreken in het begin van de lente.”

                                                         Voel jij je al aangesproken?

Maar hoe spreek je nu een grote groep plattelandsgebruikers aan om het platteland proper te houden? Landelijke Gilden zag het groot(s) en trommelde verschillende lokale afdeling op die op zichtbare plaatsen langs het parcours van de voorjaarsklassiekers een metersgrote banner of een heuse (gigantische!) stropop plaatsten! Onze banner zat enkele keren in de uitzending van een koers, netjes gefilmd vanuit de helikopter. Heb jij hem gespot? 

Steun voor de zwerfvuilactie

Hoe reageren de mensen op het initiatief? Bram Van Bossuyt zegt dat ze alleen positieve reacties kregen. “Het leuke is dat er hier en daar al iets aan gedaan wordt. Met de organisatoren van de wielerwedstrijden werden afspraken gemaakt over specifieke afvalzones voor de renners. De internationale wielerunie UCI geeft bijvoorbeeld boetes aan renners die afval achterlaten buiten die zones. Veel steden en gemeenten ondersteunen dit keer de actie door affiches op te hangen bij wielerwedstrijden of evenementen later dit jaar. Er zijn al meer dan 1500 affiches verspreid.”