Menu

Terug naar Actualiteit >Help mee de Sint-Antoniusvieringen te erkennen als immaterieel erfgoed

Geschreven op 22 december 2021. - Nieuws, Erfgoed

Op 17 januari 2022 wordt de heilige Antonius-Abt, ‘Toontje met het varken’, gevierd. Deze Sint-Antoniusvieringen zijn heuse volksfeesten. Jaarlijks nemen duizenden mensen uit verschillende dorpen en verenigingen hieraan deel. 

 

Hoewel de vieringen er ook in 2022 wellicht wat anders zullen uitzien, kan je bijvoorbeeld in Rotselaar, Geel-Bel, Edegem, Oosthoven, Herdersem, Houtem, Achtel, Iddergem, Millegem, Koningshooikt, Wolfsdonk, As, Wever, Bocholt en nog heel wat andere Vlaamse dorpen rond 17 januari terecht om een (alternatieve) Sint-Antoniusviering mee te maken.

Zelfs in deze moeilijke tijden hechten vele mensen belang aan deze viering en daarom wil men ze extra in de kijker zetten. Op initiatief van enkele verenigingen, willen Centrum Agrarische Geschiedenis, Histories en PARCUM de Sint-Antoniusvieringen in Vlaanderen laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. 

Hoe kan jij helpen?

Het is belangrijk voor de erkenning om aan te tonen dat de Sint-Antoniusvieringen een breed gedragen fenomeen zijn. Daarom werd er een bevraging gelanceerd. Ben jij van ver of dichtbij betrokken bij een Sint-Antoniusviering? Of vind jij dat deze traditie niet mag verloren gaan?

Vul hier de bevraging in.