Menu

Terug naar Actualiteit >Help mijn buxus!

Geschreven op 11 augustus 2016. - Nieuws, Tuinieren
De buxusrups of een schimmelinfectie op je buxus

Altijd groen, overal content en geschikt als haag, bol of knipvorm: de veelzijdige buxus is terecht geliefd. De laatste jaren heeft de plant het moeilijk.

Is dat ook in jouw tuin zo? Bruine blaadjes die afvallen, kale takken en een plant die lijkt weg te kwijnen? Dan heb je last van de rupsen van de buxusmot ofwel van een schimmelinfectie. Het is belangrijk dat je het onderscheid kan maken tussen de twee plagen. De aanwezigheid van rupsen (of donkere poppen als ze al in een verder stadium zitten) zijn het meest zichtbare verschil voor het oog van de liefhebber.

Bij een schimmelaantasting (meestal is dat Cylindrocladium) zullen eerst zwarte vlekken op het blad verschijnen. Enkele dagen later vallen de blaadjes af en blijven kale stengels achter met duidelijk zichtbare zwarte streepjes (foto). Deze ziekte is in heel Europa verspreid en vooral bij nat weer kan de schade groot zijn. Bij zeer ernstige aantastingen door een schimmelinfectie (vaak zijn meerdere schimmelsoorten tegelijk aan het werk) is de plant onherroepelijk verloren.

Rupsenvraat is doorgaans niet fataal voor een gezonde stevige plant, maar het ziet er niet uit.

Een prachtige, goed verzorgde buxus die al jarenlang het beste van zichzelf gegeven heeft aan je tuin, laat je niet graag teloorgaan aan schimmels of vraatzuchtige rupsen.

 

De plaag aanpakken

Een aangepast bestrijdingsmiddel is het enige middel om een accuut noodlijdende plant te redden van schimmels of rupsen. Er zijn biologische rupsenmiddelen met pyrethrum of spinosad als werkzame stof in de handel voor de particulier. Voor een middel op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis, schakel je een professionele tuinaannemer in die daar ervaring mee heeft. Voor de bestrijding van schimmelinfecties bieden producten op basis van tetraconazool of tebuconazool een efficiënte oplossing, maar ze moeten op gepaste en regelmatige tijdstippen toegepast worden. Een behandeling na elke snoeibeurt zal de planten doeltreffend beschermen.

Ga je voor deze aanpak, hou je dan aan enkele voorzorgsmaatregelen en volg de instructies van de leverancier.

 • Gebruik of maak niet meer oplossing aan dan nodig, zo hoeven de restjes niet in de riool te verdwijnen.
 • Koop een product dat zich specifiek richt tot de plaag die je gaat bestrijden. Laat je niet verleiden een product aan te kopen dat ook werkzaam is tegen plagen die je (nog) niet moet bestrijden.
 • Eet of drink niet tijdens het sproeien en vermijd lichamelijk contact met het product.
 • Sproei vroeg in de ochtend of laat in de avond, op een windluw moment. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt en sproei niet op naburige planten.
 • Reinig grondig alle recipiënten die in contact komen met het product en vermijd dat ze voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Zorg voor de beste tuinhygiëne

 • Zet nieuwe planten die je koopt of ruilt een tijdje in afzondering en controleer op een aantasting voor je ze aanplant in je tuin. Doe dat niet alleen bij buxus maar bij alle planten die je in huis haalt.
 • Zet je in alarmmodus bij aanhoudend vochtig en warm weer. Hou je planten in het oog zodat je snel kan reageren als je een aantasting vermoed
 • Snoei de buxus minder vaak. De struiken zijn dan minder ‘gesloten’ of vast, maar het maakt een betere luchtcirculatie mogelijk
 • Giet aan de voet van de plant, nooit langs boven
 • Verwijder te sterk aangetaste planten(delen) via het restafval en niet via het GFT of de compostbak
 • Vermoed je een aantasting, ontsmet de snoeischaar voor je een nieuwe plant onder handen pakt. Je zou dat ook met de teut van de gieter kunnen doen. Of je tuinhandschoenen…

Resistente buxusplanten

 • Onderzoek is hierover volop gaande. Sommige variëteiten zouden meer resistent zijn dan andere tegen schimmelinfecties.
 • Koop je nieuwe buxusplanten aan bij een professionele vakman die je daarover kan informeren.

Alternatieven

De perfectie van een Buxus sempervirens, de gewone Buxus is moeilijk te evenaren. Spijtig genoeg is net deze populaire soort gevoelig voor ziektes. Er zijn uiteraard andere tuinplanten die kunnen dienen als snoeivorm, maar op lange termijn blijken ze allemaal hun kwaaltjes te hebben. Vooral Taxus, Ilex en Osmanthus worden door tuinaanleggers als alternatief gebruikt.

De opmars van beter aangepaste Buxussoorten volop bezig. Soorten van Buxus microphylla zorgen voor minder ziektedruk en resistente soorten zijn volop in ontwikkeling. Vraag dus zeker raad bij de boomkweker, het betere tuincentrum of de professionele tuinaanlegger als je zwaar aangetaste planten wil vervangen.

 

Eerder verschenen artikels over Buxus

 

Lees ook de artikels uit de reeks SOSbuxusmot, start hier.